Theorie-examen AM moet serieus op de schop

Zo, de vakantie zit er voor de meesten weer op, we gaan weer richting najaar. Ik ben heel benieuwd wat we de komende maanden weer allemaal voorbij gaan zien komen aan nieuws, tips, adviezen, besluiten en teksten op social media. Ik hou mijn hart bij voorbaat vast.
In deze column heb ik het niet vaak gehad over de opleiding voor het AM-rijbewijs, maar iedereen die mij kent weet dat de brommeropleiding mij aan het hart gaat. Ik neem aan dat ik voor alle goede opleiders praat als ik zeg dat het langzamerhand eens afgelopen moet zijn met de wantoestanden bij deze opleiding. En meer specifiek bij de theorie-kant ervan.

Ik heb echt het idee dat deze categorie er bij het CBR maar een beetje bij hangt, terwijl deze voor veel leerlingen de eerste kennismaking is met de regels in het verkeer en verkeersveiligheid. Dus moet je zorgen dat de basis goed is, maar helaas gaat daar zoveel mee mis. Het moet gewoon niet kunnen dat zogenaamde opleidingsinstituten eraan bijdragen dat deze kinderen, want dat zijn het veelal, zonder enige theoretische kennis slagen voor hun theorie-examen en vervolgens ook voor hun praktijk terwijl ze werkelijk geen benul hebben van wat er in het verkeer gebeurt en wat er van hen wordt verwacht. Het is werkelijk ongelooflijk dat dit kan. Wij krijgen hier regelmatig leerlingen aan de balie die gezakt zijn voor hun brommerrijbewijs. Met veel van hen praat ik om erachter te komen waar het fout is gegaan. Nou, dat wet ik meestal al na twee zinnen: ze weten he-le-maal niets van de theorie. Rechts en links kunnen ze amper uit elkaar houden, wat haaientanden zijn, ze hebben werkelijk geen idee en noem verder alles maar op.

In de provincie is het allemaal minder druk en dus ook minder erg – hoewel ik het niet bagatelliseer – maar wat ik allemaal meemaak in mijn stad Den Haag, dat wil je gewoon niet geloven. Het is echt levensgevaarlijk voor hen en ook voor andere weggebruikers dat ze de weg op mogen, maar het gebeurt gewoon. En het gebeurt gewoon omdat het kan. Het wordt serieus tijd dat het CBR dit gaat aanpakken, want het kan zo echt niet langer. Of ik goede hoop heb dat dat inderdaad gaat gebeuren? In wezen ben ik een optimistisch mens dus ja, ik heb hoop. Maar het is wel wankele hoop want ik roep dit al tijdenlang en tot op heden vind ik helaas geen gehoor.