‘Het belang van kalibreren houdt gelijke tred met de opschaling richting autonoom rijden.'
‘Het belang van kalibreren houdt gelijke tred met de opschaling richting autonoom rijden.' Foto:

ADAS kalibratie cruciaal voor
behoud voertuigveiligheid

Een toenemend aantal auto’s beschikt over geavanceerde rijhulpsystemen die bestuurders helpen veiliger te rijden. Deze Advanced Driver Assistence Systems (ADAS) zorgen ervoor dat auto’s steeds slimmer worden. Denk aan radarsystemen, lane assist, adaptive cruise control en dodehoeksensoren. Deze assistentiesystemen zijn zowel comfortverhogend als veiligheidsbevorderend. Om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken is juiste kalibratie een absolute must, zegt Jurgen Cassauw, verantwoordelijk voor garage-equipment binnen Hella Benelux, in een interview met Go!Mobility. 

Om de werking en betrouwbaarheid van ADAS kalibratiesystemen te garanderen heeft Hella Gutmann een zogeheten CSC-tool ontwikkeld die onafhankelijke garagisten, glasspecialisten en schadeherstellers een universele oplossing biedt voor het optimaal blijven functioneren van ADAS na schade of aanpassing van de voertuiggeometrie (uitlijnen, ruitherstel etc.). Met de CSC-tool, waarmee Hella Gutmann Europees marktleider is, is het mogelijk radar- en camerasystemen die in auto’s aanwezig zijn te kalibreren.

Marktdekking 95 procent

Het gaat hierbij, vertelt Cassauw, om een analoog systeem dat Hella al in 2015 als eerste, ten behoeve van het vrije onderhoudskanaal, op de markt bracht en dat sinds die tijd zijn waarde heeft bewezen en nog altijd bewijst. "De CSC-tool is geschikt voor vrijwel alle ADAS-systemen die op moderne auto’s zijn te vinden en heeft een marktdekking van 90 tot 95 procent. Nieuwe modellen die nog niet in onze diagnosetester ‘mega macs’ zijn opgenomen, kunnen we met de macsRemote 'over-the-air' kalibreren." Inmiddels is er ook een Second Edition van de CSC-tool verschenen, alsmede een mobiele versie én een digitale variant, die de ADAS-targets via een projector weergeeft.

Vier megatrends

Hella, dat na de fusie met de Franse onderdelenleverancier Faurecia inmiddels onder de groepsnaam Forvia - een samenvoeging van For (forward) en Via (weg) – opereert, richt zich vooral op de vier megatrends die in de automotive wereld manifest zijn: elektronica, connectiviteit, autonoom rijden en individualisering (verlichting). Op al die vakgebieden is de onderneming actief, waarbij Hella Gutmann Solutions binnen de groep leverancier is van garage equipment. Het nieuwe Forvia concern behoort op dit moment tot de zevende grootste toeleverancier van auto-onderdelen in de wereld en telt zo’n 140.000 werknemers.

‘Nieuwe modellen kunnen we eventueel 'over-the-air' kalibreren’

Kritische functionaliteiten

Het is volgens Cassauw evident dat niet goed kalibreren desastreuze gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid. "In het verleden vielen parkeersensoren ook onder ADAS. Tegenwoordig is het aantal kritische functionaliteiten fors uitgebreid tot een breed palet aan rijhulpsystemen die uiteindelijk de weg moeten plaveien naar autonoom rijden. Er zijn 5 niveaus van autonoom rijden en we bevinden ons nu op level 2. Op dit level wordt zowel sturen als remmen en gas geven in bepaalde situaties automatisch geregeld. Dit kan gaan om een file-assistent die vanzelf de auto tot stoppen dwingt en weer automatisch laat accelereren. Desondanks moet de bestuurder met de huidige systemen nog steeds actief opletten."

Autonoom rijden

Het is, vervolgt hij, de ambitie om binnen vijf jaar naar niveau 3 te gaan, oftewel semi-autonoom rijden. "De auto neemt in dit geval zelf zijn positie op de weg en wat er om hem heen gebeurt waar en kan rijtaken dus overnemen van de bestuurder. Voertuigen op dit niveau kunnen volledig geautomatiseerd rijden en in eenrichtingsverkeer de controle overnemen, bijvoorbeeld op snelwegen. Intelligente ADAS-systemen maken dit mogelijk. Dit betekent tegelijkertijd dat het belang van kalibreren gelijke tred houdt met het niveau van opschaling richting autonoom rijden."

Zelfcontrolerend

Des te opmerkelijker is het dat de controle op de juiste werking nergens officieel is geregeld en zelfs geen deel uitmaakt van de APK. Cassauw wijst erop dat ADAS-systemen in principe zelfcontrolerend zijn. Dit impliceert dat, zodra het op het voertuig aangesloten kalibratiesysteem foutieve algoritmen genereert, kalibreren überhaupt niet mogelijk is. Dat neemt niet weg dat er binnen de marges van de ADAS-normen volgens hem nog steeds afwijkingen kunnen voorkomen die een negatieve invloed hebben op het functioneren van een auto en dus in de praktijk gevaarlijke situaties kunnen opleveren.

(Europese) wetgeving

‘Natuurlijk is het zo dat ieder zichzelf respecterend garagebedrijf dat kwaliteit en verantwoordelijkheidsgevoel hoog in het vaandel heeft staan, de morele plicht heeft om ervoor te zorgen dat een voertuig na onderhoud of schadeherstel weer in originele staat de weg op gaat. Maar helaas zijn er altijd uitzonderingen op die regel. Bij ons is het in ieder geval zo geregeld dat de verantwoordelijkheid voor het eindresultaat van kalibratie, middels een print uit het diagnosetoestel, te allen tijde bij Hella Gutmann ligt. Ons kalibratieproces voldoet namelijk volledig aan de normen die gelden voor OE (Original Equipment) fabrikanten."

Hij blijft benadrukken dat het cruciaal is om kalibreren zo perfect mogelijk uit te voeren. Cassauw noemt het wat dat betreft veelbelovend dat er binnen de ADAS-Alliantie inmiddels onderzoeken zijn gedaan met als doel de werking van rijassistentiesystemen te integreren binnen de APK. "Hiervoor liggen enkele scenario’s op tafel die op termijn een goede basis zouden kunnen vormen voor (Europese) wetgeving."

Jurgen Cassauw.