Stoppen voor het einde

Regelmatig bereiken ons berichten dat een leerling voordat hij klaar is met zijn opleiding, wil stoppen bij een rijschool. Dit kan uiteraard allerlei redenen hebben. Maar wat als de leerling een pakket heeft afgenomen dat nog niet geheel verbruikt is? Dit zou kunnen betekenen dat de leerling nog geld tegoed heeft van de rijschool. De vraag is, hoe moet je daar als rijschool mee omgaan?

En hoe zit dat juridisch? Deze vraag hebben we voorgelegd aan DAS, onze partner in juridische zaken.

Een rijles of een lespakket voor rijlessen is een overeenkomst van opdracht. De leerling geeft de rijschool de opdracht om hem rijlessen te geven. De wet bepaalt dat een opdrachtgever een opdracht op ieder moment mag opzeggen. Van deze regel mag je niet afwijken als de opdrachtgever (de leerling) een consument is.
Een leerling mag een lespakket dus halverwege opzeggen. De overeenkomst eindigt dan op het moment van opzegging. Wel is de leerling verplicht om de onkosten en het loon voor de werkzaamheden tot het moment van opzegging te vergoeden. De onkosten zullen vermoedelijk bestaan uit administratiekosten. Als je administratiekosten in rekening brengt, moet je die wel aannemelijk kunnen maken. Het loon bestaat uit de prijs van de rijlessen die wel zijn afgenomen. Soms zijn er kosten voor de examens opgenomen in het pakket. Ook die kosten zullen moeten worden terugbetaald. Meestal heeft de leerling de prijs van het lespakket vooraf voldaan. Bij tussentijdse opzegging door de leerling zal de rijschool een deel van de pakketprijs moeten terugbetalen. Een bepaling in de algemene voorwaarden dat de leerling geen geld terugkrijg,t is dus niet rechtsgeldig.

Heb je eventueel een korting verleend die enkel en alleen geldig is bij afname van het pakket, dan mag je dat verrekenen met het openstaande tegoed. Let echter wel op dat dit vooraf duidelijk vermeld moet zijn in de lesovereenkomst.
Voorkomen is beter dan genezen, maar in deze gekke tijden is het soms niet te voorkomen dat je in een dergelijke situatie terechtkomt. Ons advies is dan ook: handel de zaak netjes af en focus je op het heden én de toekomst.

Voor nu al een fijne vakantieperiode toegewenst.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB