Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Het wordt weer drukker op de weg

Het verkeer op de Nederlandse wegen neemt weer toe en we leggen dit jaar meer kilometers af dan voorgaande jaren. Naar verwachting komt het niveau van het wegverkeer in heel 2022 boven het pre-covidniveau van 2019 uit, ondanks dat er de eerste maanden van 2022 nog contactbeperkende coronamaatregelen waren. Deze toename geldt voor zowel voor het hoofdwegennet als het onderliggende wegennet. 

Dit blijkt uit de Trendprognose wegverkeer 2022-2027 van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De afschaffing van de contactbeperkende maatregelen, waaronder het thuiswerkadvies medio maart 2022, is een belangrijke reden voor het toenemende verkeer, samen met de bevolkings- en economische groei. 

In 2022 groeit de afgelegde afstand ten opzichte van 2021 naar verwachting met 16% op het hoofdwegennet, zo staat in de trendprognose. Rekenen we ook de rest van de Nederlandse wegen mee, dan is de stijging met 12% iets minder sterk. Dit leidt ertoe dat de totale afgelegde afstand op zowel het hoofdwegennet als op alle Nederlandse wegen weer net boven het niveau van 2019 komt. In de periode tot en met 2027 groeit het wegverkeer verder door. In 2027 is de verwachte totale afgelegde afstand op het hoofdwegennet circa 13% hoger dan in 2019. Op alle Nederlandse wegen samen komt de groei uit op 7,4%.
In deze ramingen rekent het KiM mee dat de coronacrisis structurele gevolgen heeft voor de met de auto afgelegde afstand omdat mensen hun gedrag aanpassen. Ze werken bijvoorbeeld vaker thuis en sommige zijn overgestapt van het openbaar vervoer naar de auto.

Nationaal kader in de maak voor lichte elektrische voertuigen

Om de verkeersveiligheid in Nederland te waarborgen is er behoefte aan eenduidige regelgeving voor de toelating van lichte elektrische voertuigen (LEV’s). Daarom werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) en de RDW samen aan een nationaal toelatingskader: het LEV-kader. 

Niet toegestaan op de openbare weg

In Nederland mogen alleen LEV’s op de openbare weg rijden die door de minister van Infrastructuur en Waterstaat zijn aangewezen als ‘bijzondere bromfiets’. Op dit moment heeft de minister 16 voertuigen aangewezen. U moet zelf maar even googelen hoe de voertuigen eruitzien, maar de namen zijn Trikke, Segway, Swing, Zappy 3, Virto, Paukool, Ninebot type E, Robin-M1, Virtos, Kickbike Luxury, Kickbike Cruise, Ninebot type Urban, Yedoo Mezec, Kickbike Fat Max, Qugo runner, LEF (voorheen E-one) en de BSO-bus (voorheen bekend als Stint).

Leiderschapstraject CBR

GITP gaat de komende jaren vormgeven aan een leiderschapsontwikkeltraject voor het CBR. Het CBR wil zich hierbij volgens GITP ontwikkelen van uitvoerder naar publieke dienstverlener, waarbij de klant centraal staat.

Hierover informeert GITP (een organisatie die volgens eigen zeggen specialist is in het geven van inzicht in het talent en het ontwikkelpotentieel van mensen, teams en organisaties) de buitenwacht op de eigen website.
Voor het plan starten alle leidinggevenden van het CBR, van directie tot operationeel management, in september met een traject om leiderschapsvaardigheden te meten en te ontwikkelen. De deelnemers starten met een zogenaamde nulmeting in de vorm van een ontwikkelassessment en een 360 graden feedback instrument. Beide geven maatwerk ontwikkeladviezen op individueel niveau en vormen de input voor een persoonlijk leiderschapsontwikkelplan dat de deelnemers vervolgens opstellen en bespreken met hun leidinggevende en HR.

Op basis van zowel de individuele als de collectieve ontwikkelinterventies geeft GITP vorm aan een compleet op maat gemaakt ontwikkelprogramma voor het CBR. Volgens GITP zijn de belangen van klanten van het CBR het vertrekpunt van het verbeteren van de dienstverlening. Leiderschap met de klant centraal is daarvoor essentieel.

Zomerse dagen vragen aandacht voor banden en koelsysteem

De komende dagen krijgen we warm weer en mogelijk stijgen de temperaturen zelfs tot boven de 30 graden. En gebeurt dat niet de komende dagen, dan zullen er ongetwijfeld komende zomer een paar tropische dagen bij zitten met temperaturen boven 30 graden. Het is dan tijd om de zomerbandenregeling van het CBR in acht te nemen.

De zomerbandenregeling geldt van 15 mei tot en met 15 september. Tijdens deze periode adviseert het CBR examenvoertuigen te voorzien van zomer- of vierseizoenenbanden. Dit heeft te maken met de mindere prestaties van winterbanden bij hogere temperaturen.
Bij 30 graden of meer is het gebruik van winterbanden tijdens examens niet toegestaan.
Wanneer een examenvoertuig tijdens de zomerbandenregeling niet voorzien is van vierseizoenen- of zomerbanden én de actuele temperatuur bij aanvang van het examen volgens de officiële waarnemingen van het KNMI 30 graden of meer is, gaat het examen niet door vanwege een ‘defect/ongeschikt voertuig’. De rijschool heeft in dat geval geen recht op restitutie van het examengeld.

Goedwerkende klimaatbeheersing

Ook de temperatuur in de auto vergt aandacht. Als de temperatuur volgens officiële metingen 25 graden of meer is, moet een examenvoertuig voorzien zijn van een goed werkend systeem voor klimaatbeheersing, bijvoorbeeld een airco. Met goed werkend wordt bedoeld dat het systeem voelbaar moet koelen. Deze voertuigeis geldt voor alle voertuigen met een systeem voor klimaatbeheersing. Werkt het systeem bij temperaturen van 25 graden of meer niet naar behoren, dan wordt het examen niet afgenomen, met als reden een ‘defect/ongeschikt voertuig’.

Voor voertuigen zonder systeem voor klimaatbeheersing geldt een overgangsperiode, die in 2021 is ingegaan. Dit betekent dat vanaf 1 november 2026 alle examenvoertuigen voorzien moeten zijn van een goedwerkend systeem voor klimaatbeheersing. Tijdens de overgangsperiode kan de examinator het voertuig bij temperaturen van 25 graden of meer afkeuren met als reden een ‘defect/ongeschikt voertuig’. Dit valt dan onder de uitstelregeling.

Bepalen actuele temperaturen

Voor het bepalen van de actuele temperaturen gelden de metingen van officiële KNMI-weerstations. Voor elk praktijkexamencentrum is een weerstation aangewezen; zie het vademecum voor rijschoolhouders. Verdere informatie over het besluit om een examen niet af te nemen, vindt u in de uitstelregeling.

Zo lang mogelijk veilig achter het stuur

Zo lang mogelijk zo veilig mogelijk blijven autorijden, dat is een van de doelstellingen van het CBR. Inzicht in eigen rijgedrag en verbetering daarvan helpt daar enorm bij. De afgelopen maanden heeft het CBR daarom onlinecampagne gevoerd met de Rijbewust Test voor de oudere bestuurder.

De test, die het CBR samen met Veilig Verkeer Nederland aanbiedt, zorgde voor meer bewustzijn over het huidige rijgedrag en gaf daarop aangepaste tips en tools zodat bestuurders veiliger de weg op gaan met zekerder en beter rijgedrag.

De campagne was te zien op Facebook en bereikte meer dan 500.000 senioren van 65+ en ruim 250.000 kinderen van senioren. Vanuit Facebook kon men doorklikken naar de Rij Bewust Test. Deze test werd meer dan 45.000 keer ingevuld.
De anonieme test bestond uit vragen over hoe bestuurders verkeerssituaties ervaren en wat ze meemaken in het verkeer. Er is geen kennis van de regels getest. Na het invullen van de test ontvingen de bestuurders persoonlijk advies en tips om veilig te blijven rijden. De uitslag was anoniem en vrijblijvend. De test is nog altijd in te vullen op rijbewusttest.nl.


Afbeelding
Afbeelding