Afbeelding

Is rotonde echt in alle gevallende veiligste kruising?

Algemeen

Ongeveer een derde van de verkeersdoden op Nederlandse wegen valt op kruispunten. Binnen de bebouwde kom is dit bijna de helft en buiten de bebouwde kom iets minder dan een kwart. Onder fietsers en ook brom- en snorfietsers vallen relatief veel verkeersdoden op kruispunten. Een rotonde is de veiligste kruispuntvorm, omdat hij minder conflictpunten, een lagere snelheid en een kleinere impacthoek heeft dan een conventioneel kruispunt. Toch staat de rotonde ter discussie. 

Dit blijkt uit een geactualiseerde factsheet van de SWOV over rotondes. Rotondes zijn de veiligste kruispunttypen door de volgende drie kenmerken:

1. Rotondes hebben minder conflictpunten dan andere kruispunttypen. Een viertaks enkelstrooksrotonde heeft vier cconflictpunten, tegenover een viertakskruispunt 24. Een middeneiland zorgt ervoor dat er minder conflicten zijn, omdat het gemotoriseerd verkeer maar in één richting om de rotonde kan. Dit maakt een rotonde minder complex dan andere kruispunttypen.

2. De snelheid wordt geremd, vooral wanneer de takken haaks aansluiten op de rotonde;
- de hoek van impact is kleiner. Door de vormgeving van en de voorrangsregeling op rotondes, zijn alle verkeersstromen genoodzaakt hun ..