Afbeelding

Motorrijden voelt voor menigeen nog steeds oncomfortabel

Algemeen

Terwijl motorrijden nog nooit zo veilig is geweest als nu, de ongevallencijfers en snelheden omlaag gaan en de veiligheidsmaatregelen toenemen, sluit de beeldvorming bij veel mensen niet aan bij de werkelijkheid. Uit onderzoek dat RAI Vereniging heeft laten uitvoeren blijkt dat de helft van de ondervraagden van mening is dat motorrijden niet veilig is of zich er niet comfortabel bij voelt.

Volgens het onderzoek fantaseert een derde van de Nederlanders zonder motorrijbewijs er weleens over om op de motor te stappen. De belangrijkste redenen om het motorrijbewijs te behalen zijn het gevoel van vrijheid en plezier (40%), het feit dat je minder in de file staat (30%) en het makkelijk kunnen parkeren (26%). Toch zijn er ook veel Nederlanders die het niet zien zitten om hun motorrijbewijs te behalen omdat zij motorrijden als iets spannends en niet veilig zien.

Halvering ongevallen

Die perceptie is onjuist, zegt Ton Crooijmans, directeur BMW. “Juist de afgelopen jaren is het motorrijden steeds veiliger geworden. Het aantal dodelijke ongevallen met motorfietsen is de afgelopen 20 jaar zelfs gehalveerd van 9..