Herme Bruin.
Herme Bruin. Foto:

Branche juicht revolutie die in gang is gezet toe

Wij hebben een aantal zogenoemde stakeholders gevraagd een reactie te geven op de maatregelen die de minister heeft aangekondigd. Daarop hebben vier organisaties positief gereageerd, waaronder CBR en IBKI. Die reacties vindt u hier.

Herme Bruin, IBKI:

'Voor ogen houden dat resultaten objectiveerbaar en controleerbaar zijn'

“IBKI heeft met instemming kennisgenomen van de kabinetsreactie n.a.v. het adviesrapport van Emile Roemer. Belangrijkste en meest ingrijpende maatregel is dat in de toekomst niet alleen de examinering, maar ook de opleiding is gereguleerd. Dat geldt zowel voor rijbewijskandidaten als voor rijinstructeurs. In de kabinetsbrief aan de Tweede Kamer is vanaf blz. 4 onderaan te lezen waarvoor IBKI ‘aan de lat staat’. Het gaat dan om het ontwikkelen van een leerplan voor de rijinstructeur, het formuleren van eisen voor docenten van rijinstructeursopleidingen, het formuleren van voorstellen voor het sanctioneren van rijinstructeurs die ‘onvoldoende resultaten’ boeken en het ontwikkelen van voorstellen om op te kunnen treden tegen slecht functionerende rijinstructeurs."

"Het gaat dus feitelijk om het uitwerken van een aantal adviesmaatregelen die raken aan de uitvoering van de huidige wettelijke taken door IBKI. We zullen dat in nauwe samenwerking met de branchevertegenwoordigers gaan doen, maar staan ook open voor ideeën en suggesties van andere branchegenoten. We zullen ook zeker kijken naar andere sectoren waar de uitoefening van het beroep is gereguleerd en beroepsbeoefenaren voor het behoud van hun license to operate hun kennis en vaardigheden aantoonbaar op peil moeten houden."

"Wat kunnen we van die sectoren leren en zo mogelijk overnemen? En misschien zijn er over de grens wel best practices te vinden die we kunnen kopiëren. Tegelijkertijd willen we ook weer geen hooggespannen verwachtingen wekken. De minister vraagt ons niet om alles op de schop te nemen en daar is ons inziens ook geen reden voor. We denken nog na over de manier waarop we het willen gaan aanpakken. Zo is het denkbaar dat we onze huidige Adviesraad WRM als een soort stuurgroep inzetten en de verschillende onderwerpen door verschillende werkgroepjes laten uitwerken. Die uitwerkingen toetsen we dan bij de adviesraad."

"Bij alles wat we doen en aan rijinstructeurs als verplichting opleggen, moeten we wel voor ogen houden dat de resultaten objectiveerbaar en controleerbaar zijn. Doen we dat niet, dan dreigt willekeur en chaos. En daar is uiteindelijk noch de wetgever, noch de rijinstructeur, noch de rijbewijskandidaat, noch de samenleving bij gebaat. En last but not least: we moeten de maatschappelijke kosten in de gaten houden. IBKI is van mening dat alle betrokkenen, van minister tot rijinstructeur en van brancheorganisatie tot exameninstantie, de plicht hebben om elke extra maatregel of verplichting die tot hogere kosten leidt, heel goed te onderbouwen. Tegenover extra maatschappelijke kosten moeten ook extra maatschappelijke opbrengsten staan, anders moeten we er niet aan beginnen."

Rob Westra, RST:

'Dat er iets moest gebeuren staat buiten kijf'

Rob Westra, RST: “Dat er iets moest en zou gaan gebeuren staat buiten kijf. Dat geluid is al jaren in de wandelgangen te horen. Als RST vinden wij dat rijinstructie een betere status verdient, dus de term rijonderwijs klinkt ons als muziek in de oren. Niet dat een naamsverandering per definitie betere kwaliteit genereert, maar dit geeft wel aan dat onze branche gaat werken aan een beter aanzien.”

“Wat de veranderingen betreft: voor de één zijn ze een geschenk en kan er niet snel genoeg mee worden begonnen, maar bij de ander roept het weerstand op. Verandering brengt echter altijd aanpassingen met zich mee, hoe dan ook. Binnen onze branche zijn er altijd beweging en verandering geweest.”

“Ook de opleidingen tot WRM-docent zullen aan verandering onderhevig worden. Binnen drie maanden je ‘diploma’ halen van rijinstructeur vinden wij niet de juiste weg. Dat straalt namelijk niet uit dat het vak serieus wordt genomen. Want rijles geven is een vak. Het is zeer intensief om te doen, maar dat vak is een van de mooiste beroepen die je jezelf kunt wensen. Daarom vindt RST dat er ook een betere beloningsschaal mag komen voor ons beroep. Rijinstructeur ben je, dat word je niet door een opleiding. Onderwijs geven is een gave.”

“De lesmethodiek zou meer gestructureerd kunnen zijn. Structuur is voor iedereen van essentieel belang om een leerproces door te maken. Dus het leerlingvolgsysteem en het modulair leren zijn een goede toevoeging om structuur te kunnen bieden aan de leerlingen. Al met al vindt RST dat er met deze veranderingen op komst zaken in positieve zin gaan veranderen. En dat is toch wat onze branche wenst?”

Jan Jurgen Huizing, CBR:

'Onze primaire taak is een goed, betrouwbaar en valide examen af te nemen'

“Het CBR heeft actief meegewerkt aan verbetering van de kwaliteit van de branche. Daarvoor hebben we input geleverd bij de minister en we zijn dan natuurlijk blij dat het minister iets meer dan een jaar na het uitbrengen van het rapport van Emile Roemer heeft besloten er iets mee te gaan doen. Wij zullen daar waar wij een rol kunnen spelen dat maximaal ondersteunen en wij willen onze kennis en knowhow inbrengen daar waar dat nodig is.”

“Onze primaire taak is een goed, betrouwbaar en valide examen af te nemen. Wij wachten nog op de opdrachten van het ministerie voor de verdere uitwerking van het advies Roemer, maar dat zal betrekking hebben op het ontwikkelen van nieuwe exameneisen die meer competentiegericht zijn en die aansluiten op het nieuw te ontwikkelen nationaal leerplan. Daarnaast gaan we ook gevraagd worden te bekijken hoe we de inschrijfovereenkomst die rijscholen hebben met het CBR kunnen verstevigen om ook op die manier aanvullende eisen te kunnen stellen en daarmee de kwaliteit van de branche te verhogen."

Jos van Zuylen, VRB:

'Benieuwd of we de gesloten rijen gesloten kunnen houden'

"Roering in de markt vanwege aangekondigde veranderingen in de branche. Dat er wat veranderen moet, daar zijn de meeste partijen het binnen onze branche wel over eens. Echter, over de invulling hiervan verschillen we nog wel eens van mening. Des te knapper was het ontstaan van het Startdocument binnen onze branche, waarbij veel belanghebbende partijen hebben aangetoond dat ze hun principes kunnen behouden maar dat door water bij de wijn te doen er toch een mooie vorm van samenwerking kan ontstaan."

"Een mooi pad was geëffend en de commissie-Roemer heeft mooi kunnen profiteren van het goede voorwerk dat door deze partijen is verricht, wat uiteindelijk resulteerde in een stevig en constructief rapport voor onze geweldige branche. Dat de branche wel degelijk kan samenwerken blijkt ook uit het feit dat zij, vooruitlopend op de politiek, zelf de aanzet hebben gegeven tot de oprichting van de Koepel, waarbinnen verschillende kamers de branche kunnen gaan vertegenwoordigen in onze daadkracht om verbeteringen en veranderingen in onze branche beter richting de politiek te positioneren."

"Als VRB zijn we absoluut blij dat I&W nu eindelijk de opdracht heeft gegeven om het rapport Van rijles naar rijonderwijs ten uitvoer te brengen. We zijn op het punt aangebroken dat implementatie van het rapport-Roemer serieus wordt aangepakt en zijn als VRB daarbij erg benieuwd of we de gesloten rijen als branche juist nu in deze beslissende fase gesloten kunnen houden. De mooie uitdaging hierbij is om als branchevereniging toch ook je eigen identiteit te behouden om zo de belangen van de eigen leden niet het oog te verliezen. Verder hopen we wel dat er nu ook echt doorgepakt gaat worden en niet dat het door trage politieke beslissingen een erg lange weg gaat worden."

Arno Smits, BOVAG:

'Elke stap die sector gezamenlijk gaat nemen zal gemonitord moeten worden'

"Eindelijk is daar de witte rook uit Den Haag over maatregelen om de kwaliteit in onze sector te verbeteren. BOVAG is verheugd dat er nadrukkelijk wordt geredeneerd langs de lijn van de commissie-Roemer. Tot op heden bemoeide de overheid zich nooit met de inhoud van de rijopleiding; alles draaide om het examen. Hoe een leerling daarop voorbereid werd mocht elke rijschool in principe zelf bepalen. Deze maatregelen van de minister van Infrastructuur en Waterstaat - en dan voornamelijk de introductie van een verplicht leerplan voor de kandidaten - zijn in die zin dus regelrecht revolutionair te noemen. Bovendien passen ze ook naadloos in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV), want een degelijke theorie- én praktijkopleiding vormt de noodzakelijke basis voor een veilige verkeersdeelname. Daarin heeft onze branche dus een hele grote verantwoordelijkheid en BOVAG Rijscholen streeft daarin een zo professioneel mogelijke aanpak na."

"Zoals minister Harbers zelf al aangeeft in zijn brief aan de Tweede Kamer is het van groot belang dat zulke grote veranderingen stapsgewijs worden ingevoerd. En het is uiteraard cruciaal dat er draagvlak in de branche wordt gecreëerd. BOVAG staat samen met de andere verenigingen en als onderdeel van de koepel klaar om daar een bijdrage aan te leveren. Elke stap die sector, CBR en overheid nu gezamenlijk gaan nemen zal in ieder geval strak gemonitord moeten worden en als aanpassingen nodig blijken, moeten we ook zeker niet terugdeinzen om de koers te verleggen." 

Rob Westra.
Jan Jurgen Huizing.
Jos van Zuylen.
Arno Smits.