Afbeelding

De 10 eerste stappen van de renovatie van de branche

Woensdag 25 mei was het D-Day voor de rijscholenbranche. Toen verstuurde minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de verlossende brief over de rijscholenbranche aan de Tweede Kamer. Vijftien van de negentien aanbevelingen die Emile Roemer in zijn rapport ‘Van rijles naar rijonderwijs’ heeft gedaan, zijn overgenomen. Niet meteen – dat kan niemand behappen – maar in etappes. Over pakweg een jaar of drie, vier moeten alle onderdelen zijn overgenomen, daar komt het ongeveer op neer.

In deze editie van Rij-instructie besteden we ruim aandacht aan de brief omdat dit de allereerste keer in de geschiedenis is dat er een aanzet wordt gegeven tot een complete renovatie van de branche. Maar voor wie de enorme lap tekst te veel is, zetten we hier de belangrijkste punten op een rij:

1. Er komen eisen voor de kwaliteit van het rijonderwijs en voor de prestaties van rijscholen. 'Hiermee willen we bereiken dat de kwaliteit van het rijonderwijs verbetert, de leerling beter wordt beschermd en het slagingspercentage van praktijkexamens hoger wordt', schrijft de minister.

2. Er zijn vier plateaus om alle maatregelen door te voeren. Is het ene plateau klaar, dan wordt de stap naar het volgende gemaakt.

3. Plateau 1 bestaat uit het ontwikkelen van een leerplan en eisen aan de scholing van rijinstructeurs. De focus ligt daarbij op de verbetering van de kwaliteit van het rijonderwijs en het bestrijden van misstanden. Daartoe wordt een verplicht leerplan voor het rijbewijs B ontwikkeld.

4. Het CBR wordt gevraagd nieuwe exameneisen te ontwikkelen en IBKI wordt onder meer gevraagd om een plan voor het opleiden van rijinstructeurs op te stellen. 

5. De kerngedachte is rijscholen te stimuleren hun kwaliteit te verbeteren. Daarbij wordt een ondergrens en een bovengrens voor het slagingspercentage gehanteerd. Rijscholen die niet aan de ondergrens voldoen krijgen in eerste instantie een waarschuwing. Elke zes maanden volgt een nieuwe meting, waarbij rijscholen die structureel de ondergrens niet halen sancties krijgen opgelegd. Wanneer na vier meetmomenten de ondergrens niet wordt gehaald is het exit bij het CBR.

6. Onderdeel van het advies is ook de vraag wat logische toets- en examenmomenten zijn en wie deze toetsen en examens dient af te nemen. Modulair toetsen voor wat betreft het praktijkdeel betekent niet noodzakelijkerwijs dat meer praktijkexamens worden afgenomen door het CBR. Dit kan bijvoorbeeld ook via toetsing door de eigen instructeur of een collega-instructeur, waarmee deze toets bij rijscholen wordt gelegd.

7. Het CBR krijgt de opdracht om nieuwe exameneisen te ontwerpen die samenhangen met het leerplan.

8. Ook IBKI moet aan de bak. Het gaat daarbij ten eerste om het ontwikkelen van een leerplan voor de rijinstructeur.

9. De RDW is gevraagd een uitvoeringstoets te doen op het invoeren van een keuring voor de dubbele bediening in lesauto’s en toezicht op de inbouw hiervan. Dit is ingewikkelder dan het leek, maar de RDW heeft beloofd dat aan het einde van dit jaar kan worden gestart met het vervolg.

10. Bij de verdere uitwerking van het advies zal een regeldrukeffecten/kostenanalyse worden opgesteld. Een belangrijke stap daarbij is de verplichte MKB-toets. Het doel hiervan is om vroegtijdig bij ondernemers na te gaan of de voorgenomen regelgeving werkbaar is en of er nog aandachtspunten vanuit de uitvoeringspraktijk zijn.

CBR gaat ICT op orde brengen

Het CBR neemt de ICT-specialisten SLTN en Axians in de arm om een toekomstbestendige netwerkinfrastructuur te realiseren die zorgt voor een betere, snellere en veiligere dienstverlening voor klanten en medewerkers van het CBR. Axians won de openbare aanbesteding die vorig jaar is uitgeschreven. De opdracht is onderdeel van het programma IT for Purpose, dat als doel heeft de ICT binnen het CBR te verbeteren.

Dit blijkt uit een publicatie op dutchitchannel.nl. De opdracht bestaat eruit dat het netwerk op orde wordt gebracht en gehouden, waarbij ook het onderhoud er deel van uitmaakt. De ICT-combinatie betrekt de huidige ICT-medewerkers van het CBR bij de nieuwe ontwikkelingen en voorziet in trainingen en ondersteuning op het gebied van networking & security.

Bob van Graft, CIO bij CBR, zegt over de opdracht: “Businesscontinuïteit, gemak en veiligheid voor miljoenen klanten en bezoekers aan onze website - we doen namelijk 1,5 miljoen examens per jaar - en inspelen op vernieuwingen in mobiliteit en veiligheid zijn essentieel voor het CBR. Met de keuze voor Axians en haar leveranciers wordt de toekomstbestendigheid en security van de infrastructuur geborgd.”

Examentijd blijft zoals die is

Welke oplossing er uiteindelijk uit de bus rolt om het probleem van de lange reserveringstermijnen op te lossen is nog niet bekend, maar verkorten van de examentijd gaat het niet worden. Dit heeft minister Harbers van IenW de Tweede Kamer laten weten. “De conclusie van het CBR was dat de huidige indeling qua roosters en opbouw van het examen dusdanig scherp is vastgelegd dat het CBR geen ruimte ziet om het examen in te korten”, aldus de bewindsman die hierin meegaat.

Met name BOVAG Rijscholen is sterk voorstander van het inkorten van het praktijkexamen, maar dat is min of meer tegen beter weten in. Over het inkorten van het examen is een jaar geleden al een motie ingediend, op basis waarvan het CBR een zogenoemde impactanalyse heeft gedaan naar het inkorten van het praktijkexamen B. 

Harbers schrijft daarover nu aan de Kamer: “De conclusie van het CBR was dat de huidige indeling qua roosters en opbouw van het examen dusdanig scherp is vastgelegd dat het CBR geen ruimte ziet om het examen in te korten. Er staan 55 minuten voor een examen gereserveerd (aaneensluitend zonder pauzes). Daarvan is 35 minuten wettelijk vastgelegd als het minimum voor het feitelijke examen. De overige tijd is voor ontvangst, voorgesprek en nagesprek. Zowel het voor- als het nagesprek wordt daarbij in de huidige vorm door het CBR als essentieel onderdeel van het examen gezien.”

Een virtuele vrouwelijke dummy voor de crashtest

Het EU-consortium VIRTUAL, bestaande uit onderzoeksinstituten, universiteiten en verzekeringsmaatschappijen en partijen uit de automotivebranche, heeft een virtuele crashdummy ontwikkeld: de Human Body Model.

De huidige fysieke crashdummies zijn gebaseerd op de gemiddelde man van gemiddelde lengte en gewicht. Afwijkende maten en vooral ook de andere lichaamsbouw van vrouwen blijven hierdoor buiten beeld. Het lichaam van de Human Body Model kan echter volledig worden aangepast, zodat er wél met de vrouwelijke lichaamsbouw rekening wordt gehouden. 

Schakelbak is aan einde van z'n Latijn

De toekomst is aan de automatische versnellingsbak. Voor zover dat nog niet duidelijk is, is het dat nu. Mercedes-Benz heeft namelijk besloten de handgeschakelde bak vanaf volgend jaar niet meer in auto’s in te bouwen.

De laatste jaren is al duidelijk dat het de kant op gaat van de automaat. De vrachtwagens zijn wat dat betreft het voorland van de personenauto's, want daar gaat alleen in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld bij auto's in het grondverzet) nog een handgeschakelde bak in de cockpit. En nu Mercedes heeft besloten vanaf volgend jaar alleen nog maar auto's met automaat af te leveren, gaat het waarschijnlijk hard. Immers, Mercedes is voorloper op velerlei gebied in de autobranche. De vraag is momenteel niet óf de schakelbak uitsterft, maar wanneer.

Foto: CBR
Afbeelding