Afbeelding
Foto:

Oekraïens rijbewijs heeft
beperkte houdbaarheid

Op het moment dat vluchtelingen uit Oekraïne langer dan een half jaar in Nederland een BSN-nummer hebben, vervalt in principe de geldigheid van hun rijbewijs. In de meeste gevallen moeten mensen uit Oekraïne om in Nederland te mogen autorijden daarna theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR. Momenteel is niet duidelijk hoe dit wordt opgelost.

Momenteel zijn er in Nederland rond 60.000 vluchtelingen uit Oekraïne, een aantal dat door de weken heen schommelt. Ongeveer 80 procent van hen is vrouw. Het is gezien de situatie in Oekraïne momenteel niet te zeggen of deze personen langer of wellicht permanent zullen blijven.
Voor wat betreft hun rijbewijs is er een regeling volgens welke een rijbewijs uit Oekraïne voor de periode van maximaal 185 dagen kan worden gebruikt in Nederland. Gezien het feit dat de oorlog op 24 februari is uitgebroken, zullen de eerste rijbewijzen op 24 augustus verlopen. Daarna hebben zij volgens de huidige regels een Nederlands rijbewijs nodig. In sommige gevallen kunnen zij het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. In de meeste gevallen moeten mensen uit Oekraïne om in Nederland te mogen autorijden, theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR. Maar zoals iedereen weet, heeft het CBR momenteel een capaciteitsprobleem.

Verlenging 185-dagenregeling

Momenteel wordt daarom gebroed op een oplossing, maar die is nog niet in beeld. Minister Harbers van IenW heeft in antwoord op Kamervragen in april laten weten dat een verlenging van de 185-dagenregeling wat hem betreft voor de hand ligt. “Op dit moment wordt door de Europese Commissie bezien of er gecoördineerde noodmaatregelen voor Oekraïense rijbewijzen moeten worden genomen. Een verlenging van de genoemde 185-dagentermijn, die in veel lidstaten wordt gehanteerd, komt hierbij als meest urgente maatregel het eerst in beeld”, laat Harbers weten.

Maar er zijn wel de nodige haken en ogen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Oekraïne geen regeling kent ten aanzien van een Gezondheidsverklaring. Oekraïners met kwalen die de rijvaardigheid beïnvloeden kunnen in Oekraïne gewoon doorrijden, maar in Nederland kan daar geen sprake van zijn. Er zal dan een keuring moeten plaatsvinden.

Wat in dit kader ook meespeelt, is dat een aantal ondernemers mogelijkheden ziet om mensen uit Oekraïne in te zetten als arbeidskracht, bijvoorbeeld in de logistieke sector. Werkgevers moeten zich er echter van bewust zijn dat ze tegen deze problemen aan kunnen lopen.