'Ik kan wel een aantal scenario’s bedenken waardoor de collegiale toetsing mis zou kunnen gaan'

Op het moment dat deze uitgave van Rij-instructie uitkomt is het 1 mei geweest. Ik ben benieuwd. Hoe zal de situatie zijn wat betreft het afnemen van rijexamens. Zullen ontvangst en eindgesprek nog steeds buiten plaatsvinden of is het CBR ondertussen zover dat de kandidaat weer binnen ontvangen mag worden. Eigenlijk vind ik de ontvangst buiten, behalve als het wat minder mooi weer is, niet zo’n probleem. Het haalt een beetje de druk van het examen. Zo’n tafel waar je naartoe moet maakt het best wel officieel. Oftewel: buiten is net wat luchtiger. Maar als de basis goed is, kan mijn kandidaat allebei aan. De kandidaat moet examengereed zijn.

Examengereed. Wanneer is een leerling dat? Ik vind het altijd een lastige. Het kan bijna niet anders dat iedere opleider geconfronteerd wordt met hetzelfde probleem als ik. Ouders die gaan zitten drukken. Leerlingen die ongeduldig worden. Wat doe je als opleider? Ga je erin mee? Zoek je het midden of ben alleen jij degene die bepaalt? Ook dat laatste heeft weer nadelen. Je houdt je leerling niet tevreden. Lessen worden afgezegd. Kortom, het blijft een lastig verhaal.

De proef collegiale toetsing is als het goed is nu gestart. Ik ben benieuwd. Een collega die moet gaan toetsen of mijn leerling wel examengereed is. Zou dit echt werken? Ik kan wel een aantal scenario’s bedenken waardoor het mis zou kunnen gaan. Collega’s die het op een akkoordje gooien. Allebei een handtekening en klaar. Collega’s die er een verdienmodel van gaan maken. En wat als de leerling niet akkoord gaat met de uitslag? Mogelijk gaat hij/zij op zoek naar een derde partij of cowboy die wel bereid is om een handtekening te zetten. 

Verder zijn er natuurlijk nog een aantal randzaken te noemen. Wat doe je als jij je eigen kandidaat wel examengeschikt vindt maar je collega niet? Hoe ga je om met de concurrentiepositie die je ten opzichte van elkaar hebt? Gaat het lukken om de agenda’s op elkaar af te stemmen? Hoe breng je de meerkosten in rekening? Uiteraard wil ik meerijden. Twee instructeurs en de voertuigkosten. Dit gaat niet goedkoop worden. Nee. Te veel nadelen, haken en ogen. Sommige ideeën uit het rapport Roemer klinken leuk, maar zijn lang niet allemaal even praktisch. Dit gaat hem niet worden. 

Toch heeft het CBR, dat van bovenstaand idee een groot voorstander is, wel een punt. 50 tot 55% van de kandidaten slaagt. Dit moet echt beter kunnen. Voor mijzelf ben ik ervan overtuigd dat 65 tot 70% makkelijk haalbaar moet zijn. Mits je alleen met kandidaten komt die daadwerkelijk wat te zoeken hebben op een examen. Hier ligt in eerste instantie een verantwoordelijkheid voor de opleider. Alleen, als opleider word je soms gewoon toch voor het blok gezet. Om de probleemgevallen te tackelen zouden wij als rijscholen en CBR veel meer kunnen samenwerken. 

Hoe zou die samenwerking eruit kunnen zien? Ik zie het volgende voor me: De rijschool leidt op. Als de kandidaat op TTT-niveau zit legt hij een toets af. Deze toets is tevens een instaptoets. De leerling kan een vrijstelling bijzondere manoeuvres verdienen, maar de leerling kan ook nog wat anders verdienen. Een examengereedverklaring. Twee vliegen in één klap. En als de leerling de toets niet haalt? Dan blijft het blokje op rood staan en krijgt de kandidaat na 3 maanden een nieuwe kans. Niet eerder. Het moet tenslotte geen loterij worden.

Ik heb alvast een naam voor het beestje. TussentijdseExamengereedheidsToets. De TET.

De juridische kant? Dat zoeken de professionals maar uit. Ik heb de afgelopen maanden op juridisch gebied wel gekkere dingen langs zien komen. Dit moet zeker mogelijk zijn. Wel heb ik alvast een naam voor het beestje. TussentijdseExamengereedheidsToets. De TET. Kom maar op!