Ieder jaar richting de zomer is het wel raak met die wachttijden. Maar dit jaar is het wel extreem.

Soms heb ik van die kandidaten die alles onder controle willen houden. M. is er zo een. M. is een controlefreak. Al ruim van tevoren heeft ze hele duidelijke afspraken gemaakt en een eisenpakketje neergelegd. Ze wil thuis opgehaald worden. Ze wil twee keer per week lessen. M. kan niet door de week. M. kan alleen op zaterdagochtend. Ondanks dat het bij mij een beetje jeukt en kriebelt en ik een agenda heb die overvol zit, ben ik ermee akkoord gegaan. En ja. Afspraken komen we altijd na. Aan de andere kant: hoeveel leerlingen hebben we tegenwoordig nog die trouw en gestructureerd lessen. Eigenlijk moet ik er blij mee zijn.

Toch beginnen na enige tijd de problemen. M. heeft al een les of 20 gehad en zakt, zoals zoveel andere leerlingen, net iets te vaak voor de theorie. Niet dat ze niet leert hoor. M. is heel gemotiveerd. Maar dit wil toch niet lukken. En dan gaat ze lessen afzeggen. Zij wil controle houden en is bang dat het aantal lessen te veel oploopt. Tja. Daar gaan we. Zaterdagochtend is een populaire ochtend om te lessen. Die krijg ik wel opgevuld. Ik ga niet wachten tot M. weer terugkomt. Ik kan mijn tijd maar één keer verdelen.

Enige tijd geleden kreeg ik weer een whatsapp. De theorie is binnen. Of ze zo snel mogelijk examen kan doen en of we weer een les af kunnen spreken. Oei. Dit gaat vervelend worden. Het plekje op de zaterdagochtend kan ik met pijn en moeite wel weer vrijmaken. Snel examen doen zit er op dit moment in de meeste gevallen totaal niet in. De wachttijd is gigantisch. Soms wil het weleens lukken om een kandidaat ertussen te friemelen, maar in dit geval staan er ongeveer 10 kandidaten in de wachtrij die klaar zijn voor een examen en nog ingedeeld moeten worden. Waarom zou ik M. voorrang moeten geven? Omdat zij net iets beter voor zichzelf op weet te komen dan de gemiddelde kandidaat?

Waar is het misgegaan bij het CBR? Ieder jaar richting de zomer is het wel raak met die wachttijden. Maar dit jaar is het wel extreem. Corona, uitval, te weinig personeel. Volgens het CBR slecht presterende rijscholen. Allerlei oorzaken worden genoemd. Het CBR probeert zoals gewoonlijk weer de problemen bij de instructeurs neer te leggen, maar door met de vinger wijzen komen we er niet. Dit vraagt andere oplossingen! Het CBR zal keihard aan de bak moeten. En of die bereidheid er is? Tot nu toe heb ik het nog niet gezien. Soms is om 16.00 uur het parkeerterrein al leeg. Op zaterdag werken? Al is het alleen in de ochtend? Bij mij in de regio tot dusver niet. 

Terug naar M. Ik ga het proberen uit te leggen. Ik hoop dat M. bereid is om door te lessen in de hoop dat ik tussendoor een plekje kan vinden. Ik vrees dat dit niet gaat gebeuren. Zowel het lessen als het plekje niet. M. wil boter bij de vis. En daar kan ik mij wat bij voorstellen. Ik heb nu één voordeel. Ik kan mij deze keer verschuilen achter het CBR. Dat voelt ook weleens lekker. Eén screenshot moet genoeg zijn. Ja. Het CBR komt met heel veel dingen weg. Een rigide mondkapjesbeleid. Een abominabele normering bij het theorie-examen. Een slecht werkend ICT-systeem. Het CBR komt ermee weg. Maar deze wachttijden?  Nee, hier gaat het CBR niet mee wegkomen. En M.? Die zal gewoon geduld moeten hebben.