One-pedal driving

Bij ‘one-pedal driving’ regelt het gaspedaal zowel het versnellen als het vertragen. Als je het pedaal indrukt, gaat de auto zoals gewoonlijk rijden, maar als je je voet optilt, remt de auto af. Dit kan dankzij het regeneratieve remsysteem van EV’s.

Zo werkt het

Bij een traditionele auto worden remblokken op de remschijven geklemd om de auto te vertragen. Hierbij wordt door de wrijving de kinetische (bewegings)energie omgezet in warmte; die gaat dus verloren. Wanneer een EV remt, werkt de elektrische motor als een generator, waarbij kinetische energie van de voorwaartse beweging van de auto wordt omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit laadt de accu op terwijl de auto remt. Afhankelijk van hoeveel regeneratie de auto toestaat kan dit krachtig genoeg zijn om volledig tot stilstand te komen, zonder het rempedaal aan te raken.

Even wennen

One-pedal driving vergt gewenning. Je moet het gaspedaal voorzichtig loslaten om soepel af te remmen. Als je het gaspedaal te snel loslaat, zal de auto abrupt stoppen. Ook zul je moeten wennen aan het inschatten van de remafstand en het correct timen van het loslaten van het gaspedaal om op tijd tot stilstand te komen.

Bron: EV Blog