Afbeelding

Laat de branche niet opdraaien voor problemen CBR

De krantenkoppen stonden er afgelopen week vol mee: 'Oplopende reserveringstermijnen bij het CBR'. Een beeld dat de FAM al jaren kent en al talloze oplossingen voor aangedragen heeft. Helaas geeft het CBR nauwelijks thuis en lijkt het ook deze keer de rijscholen weer te willen benadelen door te dreigen met het verhogen van de examenleeftijd naar 18 jaar. Een statement waar de FAM het volledig niet mee eens is.

Omikron

De problemen bij het CBR zouden zijn ontstaan door het hoge ziekteverzuim bij het CBR door de omikronvariant van het virus. Ook veel leerlingen zeggen examens af, waardoor plekken leeg blijven. Dit zijn overigens plekken die in de ogen van veel FAM-leden gemakkelijk ingevuld kunnen worden met andere kandidaten. Het CBR heeft het wisselen van capaciteit echter zo onmogelijk gemaakt dat veel opleiders ervoor kiezen het examen maar te laten vervallen. Hierdoor nemen examinatoren soms maar enkele examens per dag af, iets dat voor het invoeren van de quotumregeling nauwelijks gebeurde.

Inspraak

In het artikel van het AD op 23 maart geeft CBR-directeur Alexander Pechtold aan dat de rijscholen moeten gaan beslissen hoe de huidige problematiek opgelost gaat worden. Een uiterst vreemd statement: de branche heeft immers 0,0 inspraak in de beslissingen van het CBR. Daarnaast hebben brancheverenigingen zoals de FAM eerder het gevoel dat het CBR nog minder inspraak toelaat door het anders indelen van overleggen met de brancheverenigingen. Terwijl het vroeger nog echte overleggen waren tussen CBR en branche lijkt het nu eerder een ronde mededelingen vanuit het CBR.

Oplossingen

De FAM denkt zelf aan hele andere oplossingen. Ze liggen zelfs al klaar op de plank bij het CBR. Naar aanleiding van een meedenksessie heeft de FAM een concreet lijstje met mogelijke oplossingen om de reserveringstermijnen terug te dringen aangedragen. Dit verslag is al in februari 2021 verstuurd om de destijds oplopende achterstand van 293.000 praktijkexamens op te lossen. Om het geheugen weer op te frissen zetten we ze nog even op een rij:

- Verkort de examenduur met 10 minuten. Hierdoor is het mogelijk 11 examens per dag te rijden in plaats van 9;

- Stel de capaciteit van uitgevallen examens direct beschikbaar richting de rijscholen. Dring hiermee de niet-ingevulde capaciteit terug;

- Gebruik andere mensen voor het afnemen van steekproeven code 95. Zet de examinatoren die dit momenteel doen in om examens af te nemen;

- Laat CCV-examinatoren 4 dagen per week 6 examens afnemen. Hiermee speel je 1 extra dag vrij om B-examens af te nemen;

- Schaf de quotumregeling af en laat rijscholen zelf wisselen met examencapaciteit. Hiermee kunnen kansloze kandidaten gewisseld worden en kunnen ook coronagevallen ruilen met kandidaten die hierdoor sneller op kunnen.

Er zijn dus duidelijk oplossingen aangedragen vanuit de branche. Oplossingen die rijscholen niet benadelen en het CBR in staat stellen de reserveringstermijn terug te dringen. Tijd dus voor het CBR om actie te ondernemen voor rijscholen nog meer de dupe worden.

Roger Keijbeck,
voorzitter FAM