Afbeelding
Foto:

Goed presterende rijscholen krijgen voordeel bij CBR

Een absolute doorbraak in de sector: het CBR krijgt instrumenten in handen om goed presterende rijscholen voordelen te gunnen boven rijscholen die het slecht doen. Hiervoor wordt een zogenoemde prestatieladder in het leven geroepen. Het CBR en de branche zijn er op voorhand blij mee.

Cowboys. Zo noemt Alexander Pechtold, algemeen directeur van het CBR, rijschoolondernemers die er een potje van maken. Het gaat om ongeveer 1500 rijscholen die per definitie een bedroevend laag slagingspercentage hebben. Of beter: het ging om dit aantal. Het CBR heeft namelijk met alle rijschoolhouders die steevast een slagingspercentage hebben onder 30 procent een gesprek gehad en dat heeft ertoe geleid dat er nu nog rond de elfhonderd zijn. Een aantal heeft zijn leven verbeterd en er zijn er ook die eieren voor hun geld hebben gekozen.

Maar dit is niet genoeg: elfhonderd zijn er elfhonderd te veel. Het CBR streeft er al jaren naar om instrumenten in handen te krijgen om slecht presterende rijscholen bij wijze van spreken te straffen, bijvoorbeeld door ze achteraan in de rij te laten aansluiten bij een herexamen. Het CBR wilde dit heel graag, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wilde er niets van weten. Tot voor kort. Inmiddels is het ministerie ermee akkoord om hiertoe over te gaan. Daarom wordt er nu achter de schermen gewerkt aan een zogenoemde prestatieladder. Hoe die eruit komt te zien is nog niet uitgekristalliseerd, maar met het woord ‘ladder’ ligt het voor de hand om ervan uit te gaan dat, naarmate een rijschool betere cijfers kan overleggen, daar meer voordelen tegenover staan. 

Een icoon heeft
de VRB verlaten

De VRB heeft tijdens de laatste algemene ledenvergadering afscheid genomen van secretaris Irma Brauers. Zij werd daarbij overladen met cadeaus en mooie woorden. Meest opvallend is een waarderingsspeld van het CBR die normaal gesproken alleen wordt uitgereikt aan medewerkers van het CBR.

Irma Brauers was een kleine tien jaar secretaris van de VRB en was al die jaren steun en toeverlaat voor iedereen binnen de VRB. Zij wordt onder andere geroemd om haar feitenkennis, maar ook deed niemand tevergeefs een beroep op haar. Tijdens haar bestuursperiode groeide de VRB van 183 naar meer dan 550 leden. Nu ze is teruggetreden, blijft ze het bestuur met raad en daad bijstaan. Hugo Mentink is gekozen als nieuwe secretaris van de brancheorganisatie.

Auto's gaan voor wegbeheerders slecht
wegdek scannen

Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de wegbeheerders een frequenter en completer beeld van de onderhoudstoestand en van verkeersonveilige situaties op de weg. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zorgt er samen met Mercedes-Benz voor dat anonieme informatie uit voertuigen de komende 2 jaar wordt gedeeld met alle Nederlandse wegbeheerders. 

Dit hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Mercedes-Benz bekendgemaakt. Minister Harbers van IenW zegt er dit over: “Op dit moment verzamelen we informatie over onze wegen via bijvoorbeeld vaststaande sensoren of rondrijdende weginspecteurs. Doordat nu niet continu kan worden gemeten, is ons wegbeeld niet actueel. Door duizenden auto’s van Mercedes-Benz te gebruiken, weten wegbeheerders sneller wat de kwaliteit van hun weg is. Daarom vind ik deze samenwerking een waardevolle toevoeging. De komende 2 jaar kunnen alle Nederlandse wegbeheerders de informatie gebruiken; dat financieren we vanuit de rijksoverheid.” 

Seintje bij gladheid of gat in de weg

De sensoren die bestuurders nu helpen om comfortabel en veilig te rijden, kunnen ook de kwaliteit van een weg in de gaten houden. Is het glad, zijn verkeersborden en belijning nog goed zichtbaar, is het wegdek beschadigd of rijden auto’s ergens vaak over een doorgetrokken streep (bijvoorbeeld omdat de bocht daar te scherp is)?

Wegbeheerders kunnen deze informatie gebruiken voor het plannen van wegonderhoud. Zo zijn ze bijvoorbeeld beter in staat om aannemers en strooiploegen efficiënt aan te sturen. Uiteindelijk zal het snelle overzicht van de wegsituatie helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Meer nodig om ondernemers te compenseren 

BOVAG vindt het goed dat het kabinet werk maakt van het beperken van de impact van de torenhoge energieprijzen door de accijns op brandstof te verlagen en de BTW op energie om te zetten naar het lage tarief. Maar er moet voor ondernemers meer gebeuren.

Voor BOVAG-ondernemers die beroepshalve veel kilometers moeten maken, bijvoorbeeld rijscholen, biedt de voorgenomen verlaging van brandstofaccijns enig soelaas. Want hun bedrijfskosten lopen fors op. Maar in tal van andere BOVAG-sectoren lopen de bedrijfskosten eveneens fors op, door met name de almaar stijgende gasprijzen. Kosten die ze lang niet altijd door kunnen bereken aan de klant, vanwege langlopende contracten. Daarom moet er op een flink aantal gebieden ingegrepen worden door de overheid, vindt BOVAG. 

Korte termijn 

Op korte termijn is het belangrijkste om te zorgen voor lastenverlichting voor ondernemers. BOVAG stelt voor om de voorgenomen verlaging van de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE, een heffing op elektriciteit en gas) die vanaf 2023 gaat gelden, naar voren te halen. Daarnaast moet het kabinet de aangekondigde verhoging van de energiebelasting uitstellen of schrappen en moeten de energie- en brandstofprijzen via een 'prijzennoodwet' bevroren worden. Verder bepleit BOVAG een verruiming van de belastingvrije kilometervergoeding (al dan niet tijdelijk) van 19 naar 23 cent per kilometer. 

Elektrische auto in werkboeken RIS

De afgelopen jaren zijn stappen gezet om de RIS te laten aansluiten bij de technologische revolutie van de auto’s. Denk hierbij aan het opnemen in de werkboeken RIS van het rijden met automaat maar ook het gebruik van ADAS.

Het wordt steeds duidelijker dat naast ADAS, automaat ook het rijden met hybride/elektrisch voertuig (EV) steeds belangrijker wordt. Een leerling die geslaagd is, mag ook met dergelijke moderne elektrische auto's rijden. Sommige zullen dit ook meteen gaan doen, anderen volgen in de loop van de tijd. Het is dus belangrijk kandidaten voor te bereiden op hun toekomstige rijtaak als beginnende bestuurder en niet alleen op rijden met fossiele brandstofauto's. Steeds meer automerken richten al hun aandacht op de ontwikkeling van de elektrische auto en de overheid gaat steeds meer beperkingen invoeren voor auto's met een fossiele brandstofmotor.

Rijden met een EV is net anders dan met fossiel en schakel. Er zijn nu al leerlingen die na het behalen van het rijbewijs B meteen in een EV gaan rijden. Kortom, de leerlingen zullen al enige kennis moeten hebben om veilig met de nieuwe auto's te kunnen rijden. Hier hebben de uitgevers VekaBest en VERJO met de nieuwe werkboeken RIS op ingespeeld. Voor de duidelijkheid: het een en ander kan pas in het B RIS-examen (Module 4) meegenomen worden als dit verplicht is voor alle leerlingen tijdens het praktijkexamen B.

In deze Rij-instructie is een special over de elektrische auto in de rijscholenbranche.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding