Afbeelding
Foto: Jessica Lynn Walker

Opladen doe je zo

Om uw elektrische auto op te kunnen laden heeft u een oplaadkabel, een oplaadpaal en een oplaadpas nodig (in het geval van een publieke oplaadpaal).
Vrijwel alle laadpalen die bij mensen op de oprit staan, bij kantoren zijn geplaatst of in een woonwijk of bedrijfsterrein langs de straat staan, zijn gewone laadpalen.
Opladen doe je zo: je parkeert de auto bij een publieke of deeigen elektrische laadpaal en kijkt of de lampjes op de paal groen zijn. Zijn ze rood dan is er een storing en kun je niet opladen. Je plugt de stekker van de oplaadkabel in de auto en in de laadpaal en houdt eventueel je pasje voor de aangegeven plek. De kabel vergrendelt en de lichtjes op de laadpaal worden nu blauw. Klaar met laden? Dan ontgrendel je de kabel ook weer met je laadpas. De snelheid waarmee de auto wordt opgeladen kan behoorlijk verschillen en is van veel variabelen afhankelijk. Wel kun je een onderscheid maken tussen ‘gewoon laden’ bij een laadpaal of ‘snelladen’ bij een snellaadpaal.
Je kunt overigens ook laden zonder laadpaal, gewoon via het stopcontact. Daar kleven zowel voor- als nadelen aan.

Snelladen

Wanneer je onderweg bent en je accu leeg dreigt te raken, wil je niet 6 tot 10 uur wachten voor je accu weer vol is. In dat geval kun je gebruikmaken van een snellaadpaal. Die staan doorgaans langs drukke wegen, denk bijvoorbeeld aan de FastNed-stations die je tegenwoordig bij veel grote tankstations aan snelwegen ziet staan. Ook voor snellaadpalen heb je een laadpas nodig.

Thuis opladen

Als je huis voorzien is van een eigen oprit of parkeerplaats dan kun je zelf een laadvoorziening aanleggen voor je elektrische auto. Zo ben je altijd verzekerd van een laadpunt en laad je tegen een fors lager stroomtarief dan bij een openbare paal. Je hebt twee opties: een eigen laadpaal of opladen via het stopcontact. Een laadpaal wordt doorgaans aangeraden als beste optie, maar het is ook de duurste. Je bent al snel tussen de 1000 en 2500 euro kwijt, afhankelijk van het type laadpunt en de hoeveelheid installatiewerkzaamheden. 

Een forse investering, maar eenmaal geïnstalleerd kun je laadsnelheden tot 11 kWh (en in sommige gevallen zelfs hoger) halen. Je huis moet dan wel voorzien zijn van een 3-fasenaansluiting en ook de laadpaal en auto moeten 3-fasenladen ondersteunen. Met een 1-faseaansluiting (of een auto die enkel 1-faseladen ondersteunt) haalt een laadpaal thuis doorgaans een maximaal laadvermogen van 3,7 kW. Dat maximale laadvermogen kun je ook bereiken door via het stopcontact te laden.

Dat wil niet zeggen dat je je elektrische auto zomaar met een simpel kabeltje aan het eerste de beste stopcontact moet hangen, zeker niet als er ook andere stroomverbruikers op dezelfde groep zijn aangesloten. Gebruik een aparte en goed afgezekerde groep in de meterkast (aangelegd volgens de NEN1010-norm) om je elektrische auto te laden en gebruik geen verlengsnoeren.

Geschikte 230v-laadkabels

Het is ook van belang dat je een geschikte laadkabel met laadbeveiliger gebruikt. Zo’n kabel wordt ook wel een mode 2-lader genoemd: je herkent ze aan het kastje dat doorgaans vlak bij de standaard stopcontactstekker aan de kabel zit (zie ook onderstaande afbeelding). Deze laadbeveiliger communiceert met de auto, zodat de lader weet wanneer de auto vol is. Daarnaast zijn ze doorgaans voorzien van beveiliging tegen overspanning, onderspanning, lekstroom en oververhitting.

Rekenvoorbeeld: stopcontact versus laadpaal

Als we uitgaan van 12 uur per dag opladen met 2,3 kW dan kun je dagelijks 27,6 kWh laden via het stopcontact. Dat is genoeg om met een gemiddelde elektrische auto zo’n 125 tot 150 kilometer te rijden. Als dit voor jouw autogebruik voldoende is, kun je overwegen om in plaats van een laadpaal een buitenstopcontact op een aparte groep te (laten) installeren en een goede 230v-lader aan te schaffen. Dat is aanzienlijk goedkoper dan het laten plaatsen van een laadpaal.

Met een eigen laadpaal met een laadvermogen van 11 kW kun je in 12 uur 132 kWh laden. Meer dan genoeg om elke moderne elektrische auto volledig te laden en goed voor honderden kilometers bereik. Deze optie is daarmee ideaal voor wie dagelijks grote afstanden rijdt of simpelweg elke ochtend wil vertrekken met het geruststellende idee dat de accu vol is.

Bronnen: BOVAG en ANWB