Eendracht maakt macht

Toen het bestuur van de VRB tijdens de recente algemene ledenvergadering bekendmaakte dat het ging samenwerken met de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) kwamen er vanuit de zaal de nodige kritische geluiden. Die bestonden eruit dat men niet inziet wat zo'n samenwerking als voordelen heeft.

Even later ging het in de vergadering over de Koepel Rijopleiding & Verkeersveiligheid en ook daarvan zien niet alle leden van de VRB de voordelen in. De VRB staat inmiddels als een huis en waarom zou je dan gaan samenwerken met kans je identiteit te verliezen, dat was de teneur.

Het is een reflex die je wel vaker ziet. Nederland is bijvoorbeeld al sinds de oprichting in 1992 lid van de EU, maar nog steeds zijn er mensen die er problemen mee hebben. In het Verenigd Koninkrijk heeft hetzelfde denken geleid tot de brexit, maar het merendeel van de Britse bevolking heeft er inmiddels spijt van.

Maar eendracht maakt macht en dat is waar de Koepel Rijopleiding & Verkeersveiligheid voor staat. Een van de grondgedachten is dat het tijd is dat de sterk versnipperde branche met één stem praat en handelt om daarmee sterker te staan ten opzichte van het CBR, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, IBKI en andere belangrijke zogenoemde stakeholders. Hier wordt niet alleen de agenda van Alexander Pechtold leger van, maar uiteindelijk moet de hele branche er beter van worden.
Of dat gaat lukken, moeten we afwachten. Als je bijvoorbeeld in dit magazine de reacties van de brancheorganisaties op de laatste ontwikkelingen over de reserveringstermijnen leest, dan krijg je niet bepaald de indruk dat de brancheorganisaties op dit onderwerp veel in de melk te brokkelen hebben en er is geen enkele garantie dat dit met één koepel beter gaat worden. Vijf keer nee is hetzelfde als één keer nee. Maar laten we uitgaan van het positieve.

Het is hierbij wél belangrijk dat de koepel erin slaagt veel meer rijschoolondernemers aan zich te binden. Met nu een slordige twaalfhonderd van de achtduizend ondernemers als lid van een brancheorganisatie maak je natuurlijk geen vuist. Lid worden van de koepel kun je niet, maar lid worden van een van de brancheorganisaties kan altijd en is ook broodnodig. En alleen al om die reden is de identiteit van elke brancheorganisatie gewaarborgd.
Het is te hopen dat de koepel ook dat, naast optimale belangenbehartiging, voor elkaar krijgt.