Jaar van de waarheid

Geen idee of iedereen het beseft - ik ben bang van niet - maar een groot deel van de aanbevelingen in het rapport 'Van rijles naar rijonderwijs' van Emile Roemer gaat serieus worden doorgevoerd.  De nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat moet op een aantal zaken nog een klap geven, maar naar het schijnt staat dat in april te gebeuren. Dan zal blijken in hoeverre de voorgestelde maatregelen geueffectueerd gaan worden, maar gaat u er maar van uit dat veel van wat in het rapport staat wordt overgenomen.

Een duidelijke vingerwijzing is de opstelling van het CBR. Meerdere malen heeft directeur Alexander Pechtold laten weten dat hij een voorstander is van een aantal voorgestelde maatregelen en sinds kort worden die uitspraken ook als feiten gedebiteerd in de Strategische Koers 2026. Daarin staat namelijk glashelder hoe het CBR hierop anticipeert: 'In het rapport worden diverse onderwerpen genoemd die direct of indirect raken aan de dienstverlening van het CBR. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: competentiegericht beoordelen, modulaire opleiding/examen en een leerlingvolgsysteem/opleidingsportfolio. Het CBR ziet voordelen in een modulaire rijopleiding met daaraan gekoppeld een modulair examentraject, dat ondersteund wordt door een nationaal leerplan en een verplicht landelijk opleidingsportfolio.' Met andere woorden: het CBR houdt er gewoon al rekening mee dat een aantal belangrijke aanbevelingen wordt overgenomen en dat is is natuurlijk niet voor niets: ze weten in Rijswijk wat er op stapel staat. En zo niet, dan is dit een duw in de richting die het CBR geeft.

Conclusie: de toekomst is aan modulair opleiden, of je nu wilt of niet. Dat hoeft niet per se de RIS-methode te worden, maar gezien deze ontwikkeling is wel helder dat instructeurs die volgens deze methode lesgeven een voorsprong hebben op de rest. Sterker: met de wijsheid van nu hebben zij een voorschot genomen op de toekomst. De vraag is natuurlijk hoelang het gaat duren voordat de modulaire lesmethoden met daaraan gekoppeld een modulair examen worden ingevoerd. Maar in de periode daarheen zou ik het als rijschoolhouder die de RIS-methode aanhangt wel weten: uitbuiten dat voordeel.

Nog even terug naar de Strategische Koers 2026 van het CBR: daarin staan veel meer aanwijzingen over hoe het geven van rijlessen - of rijonderwijs - zich zal ontwikkelen de komende jaren. Lees het hele artikel in deze uitgave er maar op na en u bent helemaal bij. Bijvoorbeeld over hoe het CBR omgaat met ADAS: dat wordt heel belangrijk.
Jarenlang is er in deze sector niet veel veranderd en elk jaar weer wordt er gezegd dat een nieuw jaar het jaar van de waarheid wordt. Kijkt u er niet gek van op als we eind dit jaar eindelijk eens een andere conclusie trekken. De conclusie dat 2022 écht het jaar van de waarheid is geworden voor de branche.