Wegen met klinkers
zijn veiliger dan asfalt

Dubbelbaans 50 km/uur-wegen zijn veiliger naarmate zij vollediger conform de ontwerprichtlijnen zijn ingericht. Enkelbaans 50 km/uur-wegen zijn niet alleen onveiliger dan dubbelbaanswegen, maar de mate waarin deze wegen aan de ontwerprichtlijnen voldoen, lijkt voor die onveiligheid ook nauwelijks iets uit te maken.

Dit blijkt uit het SWOV-rapport Verkeersveiligheid van stedelijke verkeersinfrastructuur. In dit onderzoek is onderzocht hoe de wegkenmerken in onderlinge samenhang het verkeersveiligheidsniveau van een weg beïnvloeden. Voor het onderzoek zijn op wegvakniveau wegkenmerken verzameld van wegen en straten in Amsterdam: 500 km weglengte aan 50 km/uur-wegen en 80 km weglengte aan 30 km/uur-wegen.

Naast het veiligheidseffect van de wegkenmerken in onderlinge samenhang heeft SWOV ook het veiligheidseffect van vijf afzonderlijke kenmerken onderzocht. Hieruit bleek:

1. Fietsvoorziening

Fietspaden zijn veiliger dan fietsstroken of ‘mengen’ (geen fietsvoorziening). Tussen fietsstroken en mengen is nauwelijks veiligheidsverschil.

2. Parallelvoorzieningen

Wegvakken met een parallelvoorziening zijn veiliger dan wegvakken zonder parallelvoorziening.

3. Parkeervoorziening

Wegvakken met parkeervakken zijn onveiliger dan wegvakken zonder parkeervakken c.q. waar niet geparkeerd wordt of een parkeerverbod geldt.

4. Wegverharding

Wegvakken met een gesloten wegverharding (asfalt) zijn onveiliger dan wegvakken met een open wegverharding (klinkers).

5. Dichtheid ETW-kruispunten

Hoe meer erftoegangswegkruispunten er per lengte-eenheid zijn (dichtheid), hoe onveiliger het wordt.