Afbeelding
Foto:

FAM wil coronatijd achter zich laten

Dat het dagboek corona langzaam gesloten kan worden tonen de huidige versoepelingen aan. Op het moment van schrijven (24 februari) staan we aan de vooravond van het laten vallen van de mondkapjesplicht en de 1,5 metersamenleving. In principe gaat dit ook betekenen dat er in de lesauto’s geen mondkapje meer gedragen hoeft te worden. Toch blijft het CBR voor eigen rechter spelen en blijven de mondkapjes tijdens een examen nog wel verplicht. Versoepelen zit er voor het CBR dus nog niet in.

De FAM legt de bal graag neer bij het CBR om mee te gaan in de versoepelingen. Niet eens zozeer is de mondkapjesplicht een doorn in het oog, maar rijinstructeurs staan echt te trappelen om weer mee te mogen rijden met de praktijkexamens. “Zet een stap in de goede richting en betrek instructeurs weer bij examens", klinkt er uit de mond van voorzitter Roger Keijbeck. Nu is het moment voor het CBR om weer toenadering te zoeken in de branche. De coronacijfers staan op groen, het is weer veilig om met meer personen in de auto te zitten. Zo ook voor praktijktrainingen code 95. Met 3 personen in een vrachtauto of touringcar zou toch te doen moeten zijn.

Quotum

Ook het terugdraaien van het quotum staat op de wensenlijst. De inperking van de quotumregeling was een noodzakelijk kwaad om de opgelopen achterstanden door de 2 lockdowns in te kunnen lopen. Destijds is er door het CBR aan de FAM beloofd om de inperking van het quotum te evalueren. Dit zou in december 2021 uitgevoerd worden. Helaas wacht het bestuur nog steeds op een telefoontje van het management van het CBR. 

Voor grotere opleiders is het essentieel om examens vooruit in te kunnen kopen. De afgelopen 2 jaren hebben een enorme extra verwerkingslast op de schouder van planners gelegd en het is tijd om dit te stoppen. Corona voorbij, betekent dus ook quotumregeling voorbij.

Theorielessen

Een fijne bijkomstigheid van de versoepelingen is ook dat er weer theorielessen voor particulieren mogelijk zijn. De leerlingen zijn al bijna gewend aan het online-onderwijs en mogen nu weer gaan wennen aan klassikale lessen. Vele FAMmers stellen hun leslokalen weer open voor rijbewijsleerlingen. Ook heel fijn is dat de capaciteit voor de theorie weer terug hersteld wordt naar 100%. Hierdoor kan de doorstroming weer op gang geholpen worden. Al lopen de wachttijden voor praktijkexamens weer op. Ook dit zal een uitdaging voor het CBR blijven. 

Roger Keijbeck,
voorzitter FAM