Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Aantal dodelijke ongevallen met motor meer dan gehalveerd

De helft van de mensen die daarnaar gevraagd is, wil geen motorrijles volgen omdat motorrijden te gevaarlijk zou zijn. En dat is een denkfout, want motorrijden was nog nooit zo veilig. “Juist de afgelopen jaren is het motorrijden steeds veiliger geworden, ondanks dat de perceptie soms anders is. Het aantal dodelijke ongevallen met motorfietsen is de afgelopen 20 jaar gehalveerd: van 95 ongevallen in 2000 naar 44 nu."

Dit schrijft RAI Vereniging in de aanloop naar het nieuwe motorseizoen. “Juist de afgelopen jaren is het motorrijden steeds veiliger geworden, ondanks dat de perceptie soms anders is. Het aantal dodelijke ongevallen met motorfietsen is de afgelopen 20 jaar gehalveerd: van 95 ongevallen in 2000 naar 44 nu”, stelt Tom Crooijmans, vicevoorzitter sectie Motoren van RAI Vereniging. “De branche is hard aan het werk om dit aantal nog verder naar beneden te halen en het beeld van motorrijden als iets spannends te veranderen." 

Steeds veiliger

Dat motorrijden steeds veiliger is, staat vast. Niet alleen door technologische ontwikkelingen zoals ADAS-systemen in zowel motorfietsen als in (vracht)auto’s wordt de weg voor motoren veiliger. Ook zijn motorkleding en motorhelmen veel veiliger dan vroeger. Eveneens gaan de snelheden op wegen naar beneden: de snelweg van 130 naar 100 km/h en snelheden in binnensteden gaan ook steeds vaker toe naar 30 km/h. De motor is een zeer geschikt mobiliteitsproduct om in deze snelheden mee te bewegen.

Motor als mobiliteitsproduct

Elke dag behalen gemiddeld 65 Nederlanders hun motorrijbewijs. Tom Crooijmans ziet dat meer mensen de motor gebruiken als slim mobiliteitsproduct om van A naar B te komen, terwijl de motor vroeger meer gebruikt werd als luxe- en hobbyproduct. “De verkeerssituatie in Nederland verandert en de wegen raken overvol. Als motorrijder heb je het dan slim bekeken. Je staat nooit in de file en hebt altijd parkeerplek. Ook is er de laatste jaren veel behoefte geweest aan individueel vervoer. De motor is een goede oplossing daarvoor."

De belangrijkste redenen om het motorrijbewijs te behalen zijn het gevoel van vrijheid en plezier (40%), het feit dat je minder in de file staat (30%) en het makkelijk kunnen parkeren (26%).
Veel Nederlanders fantaseren over motorrijden en zien de voordelen. Toch ziet niet iedereen het zitten om zijn motorrijbewijs te behalen. De helft van de ondervraagden vindt motorrijden niet veilig of voelt zich er niet comfortabel bij.

Bron: RAI Vereniging

IBKI gaat strenger controleren

IBKI gaat strenger worden. Vanaf nu kan elke stagiair tijdens zijn of haar stage een steekproef vanuit IBKI verwachten. Bij zo’n steekproef wordt onder andere gecontroleerd of de opgegeven lessen worden gereden en of de (juiste) stagementor aanwezig is.

Op het portfolio dat de stagiair bij zich moet hebben, moeten alle eerder gegeven stagelessen volledig zijn afgetekend, dus met handtekeningen van leerling, stagiair en stagementor/stagebegeleider. "Onze stagecontroleurs moeten helaas vaststellen dat stagiaires steeds vaker alleen het formulier van de les die gegeven wordt bij zich hebben en niet het gehele portfolio. IBKI vraagt hier aandacht voor. Het niet kunnen tonen van het gehele portfolio kan leiden tot het afkeuren van één of meer gegeven stagelessen", laat IBKI weten.

BOVAG pleit voor verder uitstel Omgevingswet

BOVAG heeft afgelopen maand gepleit voor uitstel van de Omgevingswet die op 1 juli 2022 in zou moeten gaan. Er is onvoldoende tijd om het onlineloket (DSO) waarmee ondernemers straks hun bouwaanvragen- en meldingen moeten regelen, goed werkend te krijgen.

De nieuwe Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. Doel is dat aanvragen van ondernemers eenvoudiger, sneller en goedkoper worden, via één online loket: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Daarin moeten ondernemers eenvoudig en zelfstandig hun eigen weg kunnen vinden, maar het DSO werkt nog steeds niet goed. Ondernemers dreigen opgezadeld te worden met extra werk, kosten en frustratie en dat staat haaks op de uitgangspunten die BOVAG hanteert bij alle mkb-wet- en regelgeving: die moet eerlijk, haalbaar en betaalbaar zijn. Standpunt van BOVAG is daarom: zonder goedwerkend DSO geen Omgevingswet en daarom is uitstel tot 2023 noodzaak.

Ook met ISA blijft bestuurder in charge

Bij invoering van de Intelligent Speed Assistant (ISA) op 6 juli van dit jaar blijft de bestuurder in charge. ”De bestuurder bepaalt zelf de snelheid.” 

Dit heeft minister Mark Harbers van I&M in de Kamer laten weten na vragen over ISA van JA21-kamerlid Nicki Pouw-Verweij. Pouw-Verweij wilde weten wat de verplichte invoering van ISA op nieuw ontwikkelde auto’s en twee jaar later op alle nieuwe auto’s precies betekent. 

Het idee van ISA is dat automobilisten zich beter aan de maximumsnelheid gaan houden. Wanneer je de maximumsnelheid overtreedt, krijg je een waarschuwing. Dat kan een knipperend lichtje op het dashboard zijn, een waarschuwingstoon of een trillend gaspedaal. Het is zelfs mogelijk om alleen een trillend gaspedaal als waarschuwingssignaal in te stellen, waarna de tegendruk van het pedaal verhoogd wordt. Je moet dan extra hard het gaspedaal indrukken om harder te rijden. Het systeem is ook uit te schakelen, maar alleen voor de duur van één rit. Als je de auto na die rit opstart, is het systeem meteen weer geactiveerd. Naar schatting kan het systeem zo’n 25.000 dodelijke ongelukken en 140.000 zwaargewonden per jaar voorkomen.

ISA wordt gepresenteerd als een prima oplossing tegen te snel rijden, maar niet is voor iedereen helder wat ISA wel en niet doet, onder wie Pouw-Verweij. Volgens Harbers betekent het dat je in de praktijk nooit sneller kunt rijden dan de maximale snelheid, maar het systeem grijpt niet in in het gebruik van de rechtervoet. “De bestuurder bepaalt zelf de snelheid. Als een fabrikant ervoor kiest om een stap verder te gaan, en bijvoorbeeld een gaspedaal te gebruiken dat tegendruk geeft bij het bereiken van de limiet, dan moet de bestuurder altijd zelf kunnen ingrijpen.” 


Dregema dubbele 
bediening; veilig, 
robuust en duurzaam

Wilt u nieuwe dubbele bediening in uw lesauto, of moet de bestaande naar een ander voertuig overgezet worden? AutoFirst Dregema in Emmen is gespecialiseerd in het inbouwen of overbouwen van dubbele bediening. Wij zijn officieel leverancier van de TÜV-gekeurde Peheja dubbele bediening, die maar liefst 300.000 kilometers meegaat. Daarmee profiteert u van veel voordelen:
Duurzaam & kostenbesparend
Peheja dubbele bediening is herbruikbaar in andere auto’s. Daarmee is het systeem het meest duurzaam en u bespaart tot 40% per herinstallatie.

Veilig & betrouwbaar
Het Peheja-systeem wordt volgens de Europese TÜV-eisen gekeurd en onder strenge eisen getest. Dat biedt u en uw leerlingen veiligheid en betrouwbaarheid. 

Hoge productie & geen schade aan de auto
Wij monteren het systeem met de flexibele bekabeling snel en vakkundig, zonder schade aan uw auto en met zo min mogelijk stilstand. 

KIES VOOR DREGEMA DUBBELE BEDIENING
Ervaar zelf de voordelen en maak een afspraak bij AutoFirst Dregema in Emmen. Wij helpen u graag op weg!

(Dit is een ingezonden tekst)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding