Afbeelding
Foto:

BOVAG helpt bij verplichte risico-inventarisatie

Speciaal voor rijscholen heeft BOVAG de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) geactualiseerd en er een nieuwe ‘tool’ voor ontwikkeld. De vernieuwde RI&E en de tool maken het up-to-date houden van de verplichte RI&E makkelijker, en helpen u de kwaliteit van uw arbobeleid te verhogen.

Alle bij BOVAG aangesloten rijscholen mogen deze RI&E en de tool kosteloos gebruiken en zij hebben daarover onlangs een e-mail ontvangen. In een RI&E checkt u of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Dit moet u schriftelijk vastleggen. In een Plan van Aanpak (PvA) moet u aangeven binnen welke termijn uw bedrijf concrete maatregelen gaat nemen tegen de geïnventariseerde risico’s, en wat deze maatregelen opleveren.

Boetes

Heeft u medewerkers in dienst die samen meer dan 40 uur per week werken? Dan bent u wettelijk verplicht om een RI&E op te stellen die de basis van uw arbobeleid vormt. Zonder RI&E riskeert u een boete en de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken controleert daar steekproefsgewijs op. Een RI&E maken kan lastig en tijdrovend zijn en BOVAG Rijscholen heeft daarom exclusief voor de leden een nieuwe tool ontwikkeld. Ten opzichte van bestaande tools bespaart deze veel tijd, omdat hij specifiek is afgestemd op veelvoorkomende risico’s in de rijscholenbranche. Bovendien is de tool van BOVAG altijd actueel voor wat betreft de geldende arboregels, waarmee u niet alleen boetes voorkomt, maar ook uw bedrijfsvoering naar een hoger niveau tilt.

Controle

Na het voltooien van de RI&E met behulp van de tool, dient u contact op te nemen met een arbodeskundige, die bij u langskomt om de RI&E te controleren en vast te stellen of u aan de wet voldoet. In de Arbowet wordt geen geldigheidsduur van de RI&E genoemd; uitgangspunt is dat uw RI&E actueel dient te zijn. Een RI&E moet bijgesteld en opnieuw getoetst worden door een arbodienst als er in uw bedrijf iets verandert in de werkmethoden, de werkomstandigheden of bij technische innovaties.

Neem voor vragen contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-659 5300 of ledenadvies@bovag.nl.