Het CBR heeft een aantal ingrijpende ideeën ter verbetering van de rijopleiding en het examentraject. Dit staat in de Strategische Koers 2026 dat de organisatie vorige week aan de stakeholders heeft gestuurd.

Vooral het hoofdstuk ‘Strategische vernieuwingsprojecten’ verschaft goed inzicht in wat het CBR van plan is de komende jaren. We noemen de hoogtepunten:

Proeftuinen Beginnende Bestuurders

Het CBR neemt deel aan de Proeftuin Beginnende Bestuurders. Uit dit project blijkt welke aanpassingen in het huidige examentraject effectief zijn om het rijbekwaamheidsniveau van beginnende bestuurders te vergroten en daarmee de kans op ongevallen onder beginnende bestuurders te verkleinen. In de Proeftuin Beginnende Bestuurder wordt ervaring opgedaan met Modulair examineren en Begeleid rijden in combinatie met een tweede praktijkexamen.

Uitwerking rapport Roemer

Het CBR ziet voordelen in een modulaire rijopleiding met daaraan gekoppeld een modulair examentraject, dat ondersteund wordt door een nationaal leerplan en een verplicht landelijk opleidingsportfolio. Dit geeft ruimte om ook hogere-ordevaardigheden meer georganiseerd te trainen en te toetsen. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om competentiegericht op te leiden en dit ook meer onder te brengen in toetsen. 

ADAS in relatie tot rijvaardigheid

Beginnende bestuurders dienen de juiste kennis en vaardigheden te bezitten met betrekking tot ADAS (rijhulpsystemen) in auto’s. Door het ontwikkelen van richtlijnen voor de Rijprocedure B kan het CBR ervoor zorgen dat beginnende bestuurders zich veilig en verantwoord kunnen gedragen in het verkeer en toegerust zijn om juist ook de in potentie veilige systemen op de juiste wijze te kennen, te begrijpen en te gebruiken. Daarom is het CBR eind 2021 gestart met het project ‘ADAS in relatie tot rijvaardigheid’. 

Rij data (zijn twee woorden)

Het huidige rijexamen wordt beoordeeld door een examinator zoals dat sinds de introductie van het rijexamen plaatsvindt. De examinator baseert zijn oordeel op eigen waarneming en wordt niet ondersteund door technologie. Het verzamelen en analyseren van data ontwikkelt zich meer en meer en daar kan het CBR mogelijk gebruik van maken, bijvoorbeeld door het oordeel van de examinator te ondersteunen en te objectiveren aan de hand van rij data.

Gevaarherkenning in theorie-examen B 

Dit project betreft de vervanging van de huidige toets gevaarherkenning met stilstaand beeld (fototoets) door bewegend beeld (animaties). Uit onderzoek blijkt dat het vermogen om een verkeerssituatie te kunnen voorspellen gelijk staat aan het vermogen om het ontstaan van een gevaarlijke situatie in te schatten. Door de ongevalsoorzaken van de doelgroep beginnende bestuurders aandacht te geven binnen de toets, wordt afgedwongen dat kandidaten getraind worden in het ontstaan van deze ongevallen, waardoor zij beter voorbereid op weg gaan na het behalen van hun rijbewijs.

Fraudebeheersing

Het CBR wil ongewenste voorspelbaarheid van theorie-examens en bekendheid van theorie-examenvragen bij opleiders en kandidaten minimaliseren. Daarnaast is het aantal meldingen over fraude met betrekking tot de door het CBR afgegeven documenten toegenomen. Er is in 2021 gestart met een programma om fraude maximaal te beheersen. Dit programma richt zich op preventie, actieve en reactieve aspecten op de onderdelen product, techniek, proces en personeel. Voorbeelden hiervan zijn: het detecteren van opnameapparatuur, het detecteren van identiteitsfraude en het vergroten van de onvoorspelbaarheid van samengestelde examenvarianten vanuit het doel van de verkeersveiligheid en de integriteit van het rijbewijs als vergunning.