Afbeelding

In 20 jaar is veel geschreven over verkeersveiligheid, maar veel is niet gedaan

Algemeen

Zeer regelmatig wordt in Nederland iets geroepen over verkeersveiligheid: vooral dat het beter moet. Zo ook weer vandaag. Zeker de laatste jaren gaat het namelijk niet goed. Hetgeen ons op het idee bracht om eens na te gaan welke issues ook 20 jaar geleden al onder de aandacht werden gebracht. Het blijkt dat er dan best stappen zijn gezet, maar ook veel stappen nog niet. Waaronder laaghangend fruit.

In een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) uit 2002 staat uitgebreid voor welke thema’s de stichting zich wil inzetten. In dat rapport staat ergens ver weg gedrukt ook een grafiek waarin de lijnen zijn uitgezet van de ontwikkeling van het aantal verkeersdoden vanaf 1986 tot en 2002, de doelstelling in het Nationaal Verkeer en Vervoersplan (NVVP) en de daling waarop het kabinet de jaren erna inzet.

Spectaculaire daling

De eerste lijn laat een spectaculaire daling zien: van ruim 1500 verkeersdoden in 1986 naar 1166 in 2000. Maar de lat ligt veel hoger. In het NVVP wordt uitgegaan van een geleidelijke daling van ruim 1100 naar 750 in 2010. Dat is ambitieus, zo ambitieus zelfs dat de regering ..