FOTO: RIJKSWATERSTAAT
FOTO: RIJKSWATERSTAAT Foto: Hans Peijs

'Onbegrijpelijk dat maximumsnelheid op enkelbaans N-wegen 100 km/uur is'

De regering zet in op een maximumsnelheid van 30 km/uur binnen de bebouwde kom, daar waar dat kan. Op de snelwegen kennen we overdag al een maximumsnelheid van 100 km/uur. En wat Ruurdjan Bakker, beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer in Oldambt, betreft staat ook de 100 km/uur op enkelbaans N-wegen (autowegen) ter discussie. Hij is er in elk geval voorstander van, blijkt uit een column op Verkeerskunde.nl.

Nog steeds geldt dat een automobilist pas op zijn 75ste in aanmerking komt voor een medische keuring, terwijl er tussen je 18de (nu in veel gevallen al 17de) en 75ste levensjaar heel veel gebeurt met je lichaam en warneming. Maar dat is niet de enige uitdaging. "Het besturen van een auto en de beleving achter het stuur is de laatste jaren wezenlijk veranderd. Er zijn nu veel meer impulsen waardoor de bestuurder afgeleid kan worden van zijn/haar primaire rijtaak: de auto veilig op de weg houden. Er zijn daarmee te veel verleidingen om te weerstaan", schrijft Bakker. Voorbeelden zijn alle informatie op het digitale dashboard, natuurlijk het navigatiesysteem, steeds vaker word je oog getrokken door een megareclamebord en met een beetje pech word je ook nog afgeleid door de smartphone. Niet voor niets wordt er zwaar ingezet op het gevaar van afleiding tijdens de rijtaak.

Als gevolg van afleiding heeft de bestuurder minder aandacht voor de rijbaan. Bij 20 tot 30 procent van de ongevallen speelt afleiding van of gebrek aan aandacht voor het verkeer een belangrijke rol, zo blijkt. Bakker noemt het zorgelijk dat er de laatste jaren een toename is van eenzijdige ongevallen die voor een deel zijn toe te wijzen aan afleiding, maar er gebeuren ook steeds meer frontale aanrijdingen op N-wegen. Zijn conclusie: "Het is logisch dat er een relatie is tussen de snelheid van een voertuig en de gevolgen van een ongeval. Hoe hoger de snelheid, hoe groter de kans op letsel of erger. Hoe lager de snelheid, hoe groter de kans dat men een ongeval overleeft."

Waarna hij zijn punt maakt: "Het is onbegrijpelijk dat, gezien de vele verleidingen achter het stuur en de gevolgen van frontale botsingen, de maximumsnelheid op enkelbaans N-wegen nog steeds 100 km/uur is. Verlaging naar 80 km/uur vergroot de kans op overleven, mede omdat een lagere snelheid ook meer kansen biedt om te anticiperen op afwijkend gedrag van een tegenligger. De verkeersveiligheid op de N34 in Drenthe (waarop veel ernstige verkeersongevallen gebeuren) en eigenlijk alle enkelbaans N-wegen, is daarom gebaat bij een snelheid van 80 km/uur in plaats van 100 km/uur."