Stand up for your ride

VeiligheidNL biedt voor 18-24-jarigen automobilisten de workshop Stand up for your ride aan. Deze workshop stimuleert het leren van vaardigheden en stimuleren van veiliger rijgedrag onder elkaar.

Jonge automobilisten (18-24 jaar) zijn in verhouding vaker bij een dodelijk ongeval betrokken dan de wat oudere automobilist en onder meer blijkt dat passagiers effect hebben op het rijgedrag van bestuurders. Jonge bestuurders hebben vaker passagiers in de auto dan andere leeftijdscategorieën en deze passagiers zijn vaker leeftijdsgenoten. 

Stand up for your ride is een anderhalf uur durende workshop waarbij met groepen (van 25 tot 60 personen) 18-24-jarigen wordt gewerkt aan de sociale norm over risicovol rijgedrag. Hierbij ligt de focus op de verantwoordelijkheid van de bestuurder én de passagier om veilig thuis te komen. Tijdens de workshop leren zij hoe ze elkaar en anderen het beste kunnen aanspreken op risicovol rijgedrag. 

Wat is het doel?

Er is een verband tussen risicogedrag en (verkeers)ongevallen. Aan risicogedrag bij jongeren liggen verschillende factoren ten grondslag: de hersenontwikkeling is nog niet voltooid, ze leggen steeds grotere afstanden in het verkeer zelfstandig af, de sociale omgeving, ze hebben nog onvoldoende realistisch inzicht in hun eigen kunnen en ze herkennen gevaren minder goed.

De gewenste situatie is dat:

- Jonge autobestuurders zijn van plan minder risicovol rijgedrag te vertonen.
- Jonge autobestuurders zijn bereid hun risicovolle rijgedrag aan te passen als een passagier hun hierop aanspreekt.
- Passagiers zijn van plan bestuurders op risicovol rijgedrag aan te spreken.
- Passagiers weten hoe ze bestuurders het beste kunnen aanspreken op risicovol rijgedrag.

Stand up for your ride is gebaseerd op de Noorse methode Si ifra! van Bjørn Smith-Hald A.S. Norway. Dit bewezen effectieve programma past VeiligheidNL vanaf 2021 toe in Nederland.