Automaatcode, hoelang nog?

Meer dan 50% van alle nieuw verkochte auto’s in Nederland is voorzien van een automaat. Ongeveer 20% van al deze nieuw verkochte auto’s zijn volledig elektrisch. Vanaf 2030 mag er in de EU geen nieuwe auto meer verkocht worden met een verbrandingsmotor. Oftewel de ontwikkelingen gaan erg rap en de vraag is dan ook hoelang de code 78 dan nog reëel te verdedigen is.

Als voorzitter namens de VRB ben ik al meer dan een jaar betrokken bij het project 'Les elektrisch. Een project namens de provincie Gelderland met als doel toekomstige bestuurders kennis te laten maken met het rijden in een elektrische auto. In het kielzog daarvan is het ook een project waarin rijschoolhouders/instructeurs worden geïnformeerd over de mogelijkheden en de voordelen die het zou kunnen geven om de overstap te maken naar een elektrische lesauto, voor nu of in de toekomst.

Het ultieme doel is om de kandidaat zo enthousiast te maken dat hij na het behalen van het rijbewijs er op zijn minst over nadenkt om daar waar mogelijk te gaan rijden in een uitstootvrije auto. Eventueel door gebruik van een deelauto, want eerlijk is eerlijk: een eigen elektrische auto is voor het overgrote merendeel financieel niet haalbaar.

Zoals gezegd, allemaal leuk en aardig, maar zolang men de code 78 op het rijbewijs krijgt als men het examen aflegt in een automaat is het voor de kleine rijscholen niet interessant om over te stappen naar een elektrische auto. We zullen de politiek er dan ook van moeten gaan overtuigen dat deze code 78 niet meer van deze tijd is. Daarom moeten we gaan lobbyen en daarbij helpt het enorm dat dit project een landelijke uitrol lijkt te gaan krijgen. 

Kijken we naar Duitsland dan zien we dat daar een proef gaande is dat men volledig opgeleid mag worden in een automaat en daar ook examen in doet. Wil men toch in een schakelauto rijden dan volstaat men om 10 lessen van 50 minuten te volgen in een schakelauto bij een gecertificeerde rijschool. Of dit in NL ook haalbaar is, is de vraag. We kennen bijvoorbeeld nog geen certificering van rijscholen en voor rijscholen met 1 lesauto is dit niet de meest ideale oplossing.
Een ding is zeker, de ontwikkelingen gaan erg rap. Nu is het elektrisch wat de klok slaat, maar misschien gaat waterstof uiteindelijk de toekomst worden. Wij als VRB volgen deze ontwikkelingen op de voet, houden een vinger aan de pols en waken ervoor dat het speelveld voor grote en kleine rijscholen gelijk blijft.
Overweegt u nu wellicht al de overstap te maken, uit ervaring weet ik dat het rijden in een elektrisch aangedreven auto erg leuk is. Daarnaast zijn de totale kosten van een elektrische auto vanaf een bepaald aantal kilometers lager dan van een brandstofauto.
Kijk ook eens op de site www.leselektrisch.nl, hier kun je als rijschoolhouder nuttige informatie vinden.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB