Afbeelding
Foto: Jessica Lynn Walker

Elektrisch rijden populair onder FAM-leden

Het is inmiddels een steeds bekender gezicht in de rijschoolbranche: elektrische auto’s. Ondanks dat het beperkt wordt door de automaatcode neemt het marktaandeel elektrische auto’s mondjesmaat toe in de branche. Ook door leden van de FAM worden de oude diesels steeds meer ingeruild voor een elektrische variant. Zij spelen hiermee goed in op de huidige trends en ontwikkelingen in de automotive industrie. 

Dat de dieselauto steeds meer aan terrein verliest zag iedereen van heinde en ver aankomen en dit leidde de ook razendsnelle opkomst van de elektrische auto in. Toch voelt het voor de rijschoolbranche in eerste instantie een beetje onwennig. Een elektrische auto beschikt niet over een versnellingsbak en is dus een automaatauto. Dit beperkt de inzetbaarheid en is dus zeker voor kleinere rijscholen minder interessant.

Innoveren

Om onderscheidend te blijven is innoveren natuurlijk erg belangrijk. Goede rijschoolondernemers blijven dan ook altijd kritisch kijken naar verbeteringen. Zo kan elektrisch rijden toch voor een deel toegepast worden in een rijopleiding. Voor gevorderde lestaken is het immers minder belangrijk om te moeten schakelen en kan de automaat gewoon worden ingezet. Wellicht heeft dit zelfs een positieve invloed op het aantal lesuren dat een leerling nodig heeft voor het praktijkexamen. Daarnaast beschikken de meeste elektrische auto’s over veel ADAS systemen. Het toepassen hiervan wordt ook steeds belangrijker.

Dit wordt ook opgemerkt door de FAM-leden. Het overgrote deel van de FAMmers beschikt inmiddels over elektrische voertuigen. Denk hierbij niet alleen aan de auto, maar ook aan de bromfiets. Dit naast de sinds vorig jaar verplicht gestelde EPT voor de toetsen voor beroepschauffeurs.

Brandstof

Kostentechnisch wordt de elektrische auto ook steeds interessanter. Zeker met de huidige brandstofprijzen. Op het moment van schrijven (29 januari) staat de landelijke adviesprijs van een liter Euro 95 op € 2,15. Deze stijging heeft een impact op de kostprijs voor een rijles. Iets wat bij elektrisch rijden op dit moment minder aan de orde is.

CBR

De ontwikkelingen in dit artikel zullen ook vast niet het CBR zijn ontgaan. Voor hen ligt de belangrijke taak om deze ontwikkelingen steeds meer toe te laten. Elektrische voertuigen beschikken over steeds meer snufjes die toegestaan moeten worden op een examen. Ook de automaatcode komt dan steeds op tafel. Bij het C-rijbewijs is ‘flipperen’ al enkele jaren toegestaan en met succes. Het grootste verschil is natuurlijk wel dat het percentage vrachtauto’s uitgerust met automaat op de weg vele malen hoger is dan bij personenauto’s. Toch verwacht de FAM dat dezelfde regels ooit ingevoerd gaan worden bij de B. Wellicht zullen we over een tijdje dus gaan flipperen. 

Roger Keijbeck,
voorzitter FAM