Schaalvergroting

Zo heb je er geen en zo heb je er twee: berichten over een overname. Verkeersschool Van der Plas is overgenomen door Bax Opleidingen uit Drunen en Trilling en Van Vugt zijn overgenomen door DON Opleidingen uit Naaldwijk.
Vooral de laatste overname springt wat ons betreft in het oog vanwege de omvang. In één klap is DON Opleidingen nu een speler met 140 fte en nog eens 30 zzp’ers, waarmee dit een van de grootste rijscholen in Nederland is geworden. Voor ons was het aanleiding om de directeuren Marco en Erwin een aantal vragen voor te leggen. Onder andere deze: is dit het begin van meerdere overnames? Ja dus, luidt het antwoord. En dat is bijzonder.

Je zag deze schaalvergroting eerder in de autowereld waarin (truck)dealerbedrijven zijn samengeklonterd tot heel grote spelers en ook zie je het in de wereld van de transport. In die sectoren is dat ingezet doordat de klanten vragen om schaalvergroting. Niet rechtstreeks, maar steeds meer klanten doen een beroep op hun leveranciers waar het gaat om inhoud te geven aan het containerbegrip ‘ontzorgen’ en daarin kun je alleen meegaan door een grote jongen te worden.

De vraag is nu: gaat de rijscholensector hierin volgen? Het antwoord is daarop ja en nee, is onze voorspelling. Ja, voor wat betreft rijscholen die actief zijn in de beroepsopleidingen. Als er aan de andere kant van de tafel steeds grotere spelers zitten, is het op een gegeven moment verstandig om daarop te acteren en dan ligt een overname - of liggen overnames – voor de hand. 'Te klein voor tafellaken, te groot voor servet', doet al snel opgeld. Je moet namelijk kunnen bieden wat wordt gevraagd en bovendien is een bepaalde schaalgrootte verstandig in een markt met grote partijen.
Partnership is waar al die partijen naar zoeken. Om die reden is het trouwens opmerkelijk dat de gebroeders Don een sneer uitdelen richting het CBR, dat volgens hen weinig gevoel heeft voor de behoeften van de grote opleiders. Als bij alle beroepsopleiders het gevoel leeft dat het CBR te ver weg van hun handel en wandel staat, dan kan het niet anders of er komt ooit een keer een reactie. Welke dat zal zijn, zal de tijd leren.

Komen we bij de nee. Zolang er in deze markt heel veel eenpitters zijn die alleen de lokale B-markt bedienen, zal er in dat segment niet veel veranderen. Natuurlijk is er vergrijzing en natuurlijk zoeken ondernemers die richting de pensioengerechtigde leeftijd gaan naar overnamekandidaten, maar zolang die niet in de familie te vinden zijn, zal in veel gevallen de hoop op een mooie overname ijdel zijn. Voor veel ondernemers is het namelijk veel interessanter om die concurrent vanzelf te laten afvloeien. Dat kost hun geen geld en geen moeite en als je het een beetje handig speelt, krijg je vanzelf een groter stukje van de taart.
Ja ja, het worden interessante tijden.