Afbeelding
Foto: Hans Peijs

5 redenen waarom we zo gehecht zijn aan onze auto

Er is goed openbaar vervoer, er zijn deelauto's, je kunt carpoolen of fietsen. Aan alternatieven voor de auto geen gebrek. Bovendien sta je met een auto regelmatig in een file en de kosten lopen gierend uit de hand. En toch zijn we gehecht aan onze eigen auto. Bo Bos, adviseur mobiliteit en gedrag bij XTNT (specialisten in verkeer en vervoer), deed er onderzoek naar en benoemt vijf redenen.

De vraagstelling van Boos wordt helder omschreven: "De auto lijkt anno 2021 nog steeds aan onze kont vastgeroest. Wij Nederlanders rijden ook in een coronajaar samen een slordige 100 miljard kilometer. Dat is 130.000 keer naar de maan en terug. Een rare vergelijking, maar voor beide gaat wel dezelfde vraag op: waarom zou je dat doen? Waarom stappen wij nog zo massaal in de auto, ondanks dat we bekend zijn met de nadelen. We kennen toch ook de voordelen van het openbaar vervoer, de fiets, het carpoolen en het deelvervoer? Waarom zijn we er toch zo aan verknocht, aan die gemotoriseerde blikjes? Waarom kunnen we überhaupt niet zonder, of ze gewoon wat vaker voor de deur laten staan?"

Daar zijn dus vijf redenen voor. De eerste is anonimiteit. Je eigen auto voelt als je eigen bubbel, stelt Bos.
Personal space is de tweede: je auto is je huis, past als een jas en daarin voel je je veilig en ook belangrijk. Nieuw is dit standpunt overigens niet. Wijlen Paul Nouwen liet als hoogste baas van de ANWB aan het begin van de jaren tachtig al eens in een toespraak weten dat mensen gehecht zijn aan hun eigen luchtjes in een auto. En je kunt er, zo hij, ongemerkt en ongegeneerd een poep laten.
Macht en controle is de derde reden: "Jij bent 'm de baas hè, die auto", beschrijft Bos het gevoel dat iedereen kent, maar toch onbekend is. Ze haalt een tekenfilmpje aan van Goofy uit het begin van de jaren vijftig waarin is te zien hoe iemand verandert op het moment dat zij of hij achter het stuur kruipt. Oké, het is een tekenfilm en daarin kun je iedereen alles laten doen, maar de waarheid zit er voor velen niet ver naast.
Nummer vier is identificatie. "Rond de auto hangt altijd een soort mythe van onafhankelijkheid en vrijheid", begrijpt Bos deze reden. Compensatie is de vijfde. "Op het moment dat je een rottige dag hebt gehad, merken veel mensen dat ze net iets harder rijden dan normaal", aldus Bos. Het is om je rotgevoel van die dag weg te poetsen.

XTNT heeft de opdracht om in Brainport Eindhoven te kijken om mensen anders tegen hun auto te laten aankijken en dat lijkt, met in achtneming van deze redenen, a hell of a job. "Door te zorgen dat je goed weet wie je doelgroep is en wat hen drijft, kun je andere manieren van reizen steeds aantrekkelijker maken. Door de voorzieningen aan te passen en te faciliteren en door heel goed en gericht te communiceren. Veel mensen moeten daarnaast ook niet vergeten dat een dagje thuiswerken of buiten de spits reizen voor hen best mogelijk is", aldus Bos.

Met de complimenten van Pechtold

Het is weer eens wat anders dan al die kritiek op al die cowboys: een compliment van Alexander Pechtold voor de rijschoolbranche. Hij deed het spontaan nu duidelijk is dat de sector erin slaagt om na jaren het gemiddelde slagingspercentage op te krikken van 50 naar inmiddels 53,1 procent.

Het CBR kan de belofte om honderd examinatoren te werven niet waarmaken (zie ons bericht hierover op de website op dinsdag 1 februari), maar de rijscholenbranche doet wel wat het belooft: het slagingspercentage eerste examens is gestegen van 50 naar 53,1 procent. Het aandeel rijscholen met een slagingspercentage onder de 30 procent nam af van 12,5 procent in 2020 naar 8 procent in 2021. Het aandeel rijscholen met een slagingspercentage boven de 70 procent nam juist toe van 10 naar 14,7 procent. CBR-directeur Alexander Pechtold zwaait de branche hiervoor alle lof toe.
“Dit is een compliment aan de rijscholen. Door hun inspanningen slaagde vorig jaar gemiddeld 53,1 procent van de kandidaten in de eerste poging (...). Het zou fantastisch zijn als deze positieve lijn zich doorzet.”

Maar 53,1 procent is nog niet voldoende. Elk procent winst is winst in het terugdringen van de reserveringstermijn. En daarom hoopt Pechtold vurig dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers het advies van Emile Roemer overneemt om de kwaliteit van de rijopleiding structureel te verbeteren. Daardoor kunnen mensen beter voorbereid aan het verkeer deelnemen en nog meer mensen in één keer slagen voor het rijbewijs.

Onderzoek naar certificering dubbele bediening: in andere landen bestaat dat al lang

Een onderdeel van het rapport 'Van Rijles naar rijonderwijs' (rapport Roemer) is het uitzetten van een onderzoek bij de RDW over de kwaliteitseisen met betrekking tot de dubbele bediening in lesauto’s. In de ons omringende landen zijn hier echter al strikte eisen over opgenomen.

In Duitsland moet je een TUV keuringsrapport laten zien alvorens een voertuig als lesauto mag worden ingezet. Deze verklaring moet bij ieder examen in het lesvoertuig aanwezig zijn.
Grote automerken stellen dat wanneer er geen TUV verklaring is, bij problemen met de auto die gebruikt worden als lesvoertuig, de garantie vervalt.
In België maakt de dubbele bediening deel uit van de APK die voor lesvoertuigen verplicht is.
Vóór ingebruikname moet een lesvoertuig altijd gekeurd worden. Dit behelst een normale APK, maar ook de dubbele bediening en andere hulpmiddelen voor de lesgever worden hierbij meegenomen. De verplichte periodieke keuring is voor lesvoertuigen iedere zes maanden. Het is dezelfde keuring als bij de ingebruikname, niet alleen visueel, maar ook in het voertuig of pedalen en middenconsole (claxon, knipperlicht verlichting etc.) benaderbaar zijn en te gebruiken vanaf de bijrijdersplaats.

BOVAG informeert met eigen podcast

Bureau BOVAG is een nieuwe serie podcasts begonnen over concrete onderwerpen waar BOVAG-leden dagelijks mee te maken hebben.

In de eerste aflevering gaat het over geschillen met klanten en hoe die aan te pakken en op te lossen. U kent het wel: u heeft een product of dienst verkocht aan een klant en die klaagt omdat het niet volledig aan zijn of haar eisen voldoet. Zijn die eisen redelijk? Hoe reageert u hierop? Wat kunt u het beste doen en wat kan BOVAG daarin betekenen? Experts en ervaringsdeskundigen delen hun visie en geven advies. Beluister de podcast op mijn.bovag.nl/podcast of via uw favoriete podcast-app.

De smartphone rijdt nog steeds mee

Smartphonegebruik in het verkeer komt nog steeds schrikbarend veel voor. Deze conclusie trekken de provincies Zeeland en Noord-Brabant en politie-eenheden Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant na een handhavingsactie in het kader van Brabant gaat voor NUL. 

De handhavers gebruikten een opmerkelijke methode. In een touringcar namen waarnemers plaats die op de personenauto's neerkeken en op het moment dat zij zagen dat iemand in de auto met zijn smartphone bezig was, stuurden ze er een politieagent op af van wie er een aantal in onopvallende auto's achter de bus reed. Het was een lucratieve, maar ook zwarte dag: er werden maar liefst 3511 bekeuringen uitgedeeld tijdens de 14 handhavingsdagen. Hiervan waren 2707 bekeuringen voor het niet handsfree bellen en/of het vasthouden van de mobiele telefoon.
Buiten het smartphonegebruik had de politie nog wat zogenaamde ‘bijvangst', waaronder een bestuurder die onder het rijden op zijn laptop een brief aan het schrijven was. Er werden ook personen gesignaleerd met openstaande gevangenisstraffen van 26 tot 60 dagen, de handhavers namen (spook)voertuigen in beslag, bekeurden mensen voor rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, en inden nog openstaande boetes.





   


 

Afbeelding
de dubbele bediening in een Kia Cee'd.