BOVAG achter collegiale toets

Het CBR brak onlangs in De Telegraaf een lans voor invoering van een collegiale toets in de rijopleiding, zoals die ook door de Commissie Roemer wordt geopperd. BOVAG staat achter het idee.

Het idee om een leerling op 80 à 90 procent van de opleiding samen met een collega-instructeur te beoordelen op geschiktheid om op te gaan voor het praktijkexamen is niet nieuw. Het komt uit de boezem van de Commissie Roemer. En het is wat BOVAG betreft een idee met potentie. Immers, er is een groep van ongeveer 1.500 rijscholen die met zijn slagingspercentage structureel onder de 30 procent zit en dat is niet acceptabel. En sowieso gebeurt het te vaak dat leerlingen die er nog niet klaar voor zijn op de gok naar het examen gaan. Dat is kwalijk voor de verkeersveiligheid, zorgt voor onnodig veel herexamens en daarmee voor extra druk op het reserveringssysteem.

Pilot 

BOVAG wil graag meepraten en -denken over een vorm van collegiale toetsing. Er loopt inmiddels al een pilot. Arno Smits, voorzitter BOVAG Rijscholen: "Onze rijschool is al begonnen met een collegiale toets. Ik zie veel voordelen. Het helpt ons bijvoorbeeld om instructeurs beter te begeleiden. En je hebt iets in handen om weerstand te bieden aan pushende ouders die hun kind te snel op examen willen sturen. In het algemeen denk ik dat dit, samen met andere maatregelen uit het advies van Commissie Roemer, kan bijdragen aan verdere professionalisering en verbetering van de rijschoolbranche en vooral: aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Nederland. BOVAG neemt deze handschoen graag op, dus kom maar op met dat plan, ministerie. Wij willen vanuit de branche graag meehelpen om dit vorm te geven."

Speciaal aanbod van autowasbedrijven

Bijna honderd vestigingen van BOVAG autowasbedrijven hebben aangegeven graag te willen samenwerken met de BOVAG rijscholen. Het aanbod verschilt per wasstraat en dat kan bijvoorbeeld een speciaal abonnement zijn tegen een gereduceerd tarief, een waspas met een aantal (gratis) wasbeurten (als u met een leerling komt) of vouchers. Dit geeft u de kans iets extra’s aan de rijles toe te voegen en om u te onderscheiden als BOVAG rijschool. Op mijn.bovag.nl/samenwerkingautowas vindt u de vestigingen en contactgegevens van al deze autowasbedrijven. Doe er uw voordeel mee!