Open brief aan Mark Harbers

Beste Mark,

Laat ik maar meteen de meest brandende vraag namens de rijscholenbranche stellen: ben je al op de hoogte gebracht van de inhoud van het rapport van Emile Roemer? De branche hoopt het van harte.
Voor het geval je de afgelopen ongetwijfeld anderhalve maand nog geen tijd hebt gehad om je in te lezen in deze relatief kleine sector, stel ik je er graag van op de hoogte. April vorig jaar presenteerde Emile Roemer zijn rapport 'Van rijles naar rijonderwijs' met een groot aantal aanbevelingen om de rijscholensector te professionaliseren. Roemer vindt die nodig om de strijd aan te binden met de 'cowboys' in de branche en dat is weer van groot belang voor de verkeersveiligheid. Immers, een goede rijopleiding draagt bij aan de verkeersveiligheid en laat dat nou een van de prioriteiten zijn van het nieuwe kabinet waarvan je deel uitmaakt.

Wat de branche nu van je verwacht is eigenlijk helder en is in één woord samen te vatten: doorpakken. Het rapport ligt er nu al bijna een jaar zonder dat er vanuit het departement ook maar iets mee is gebeurd. Natuurlijk geldt dat de lange kabinetsformatie niet bepaald heeft bijgedragen aan snelle beslissingen, maar goed, dat is nu achter de rug en nu moeten we door.

Het is goed om in dit verband te wijzen op het feit dat alle politieke partijen in de Tweede Kamer die iets hebben gezegd over het rapport er voorstander van zijn om de belangrijkste maatregelen van Roemer over te nemen, inclusief je eigen partij. Waarmee maar gezegd is dat er geen politieke barrières zijn om de koe bij de horens te vatten. En misschien is het ook goed om in herinnering te brengen dat zowel de handen van voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen als van haar demissionaire opvolgster Barbara Visser jeukten om aan de slag te gaan. Maar ja, Van Nieuwenhuizen vertrok als een dief in de nacht en Visser kon geen kant op, want demissionair.  Maar daar heb jij allemaal geen last van. Kunnen we daarom afspreken dat nog voordat het rapport van Roemer zijn eenjarig bestaan viert de branche iets hoort van je? 

Met vriendelijke groet,
Hans Peijs,
hoofdredacteur Rij-instructie