Afbeelding
Foto:

Verkeersveiligheid is prioriteit Rutte IV

Mark Harbers mag zich nu bewijzen op Infrastructuur

Mark Harbers is sinds 10 januari de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet Rutte IV. Nu, iets meer dan een maand later, hebben we nog weinig van hem gehoord of gezien. Alle reden dus om de vraag te beantwoorden: wie is Mark Harbers? En we nemen meteen ook de kans te baat om het verlanglijstje uit de rijscholenbranche bij hem neer te leggen. 

“Van jongs af aan heb ik een passie voor alles wat rijdt, vaart en vliegt. Verkeer, bescherming tegen water, en zorg voor schoon water, dat zijn zaken die iedere Nederlander elke dag aangaan. Daar ga ik met de vele samenwerkingspartners mijn uiterste best voor doen.”
“Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vind ik een mooie klus.”

Geen grote uitspraken

Mark Harbers (1969), de man die sinds 10 januari minister is van Infrastructuur en Waterstaat, is geen politicus van grote uitspraken en al helemaal niet op het gebied van zijn nieuwe werkterrein. Maar toch liet hij zich in de aanloop naar de kabinetsformatie twee keer in de kaarten kijken. Zo liet hij bij BNR optekenen dat wat hem betreft de maximumsnelheid onder voorwaarden (dan moet het stikstofprobleem in Nederland zijn opgelost, want dat hangt daar nauw mee samen) wel weer naar 130 km/uur mag, maar dat is het wel zo’n beetje. Bovendien: hij heeft het wel gezegd, maar in het coalitieakkoord staat dat dit niet gaat gebeuren.
Ook schoof hij aan bij een debat dat was georganiseerd door BOVAG. Harbers (VVD) benadrukte dat accijns ook een vorm van betalen naar gebruik is. Elektrische auto’s moeten door middel van betalen naar gebruik bijdragen aan de infrastructuur. Een spitsheffing is oneerlijk omdat niemand voor zijn plezier ‘s ochtends in de file staat.

Staatssecretaris

Harbers is een keurig nette, onkreukbare man, die van oktober 2017 tot en met 21 mei 2019 staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte III was. Hij was in 2009-2018 en 2019-2022 Tweede Kamerlid voor de VVD, onder meer als financieel woordvoerder en fractiesecretaris. Daar weer voor was hij politiek adviseur van VVD-minister Zalm, nadat hij in 2002 raadslid voor de VVD was in Rotterdam, vervolgens werd hij fractievoorzitter en wethouder Economie, Haven en Milieu. Harbers omschrijft zichzelf op de website van de VVD als 'nuchtere optimistische Rotterdammer', hoewel hij in Ede is geboren. Hij verhuisde naar Rotterdam vanwege zijn studie en is de Maasstad altijd trouw gebleven.
Er liggen genoeg uitdagingen op zijn bord. Het op orde brengen van de staat van de wegen, de omstreden verbreding van de A27 bij Amelisweerd (Utrecht), het invoeren van rekeningrijden en het verbeteren van de verkeersveiligheid zijn vier behoorlijke kluiven waarin hij zijn tanden moet zetten.

Prioriteiten

Het kabinet Rutte IV heeft inmiddels de prioriteiten bepaald. We noemen er drie die een raakvlak hebben met de rijscholensector:

“We zetten in op een goede bereikbaarheid van het hele land. De transport- en logistiek sector is van economisch belang voor Nederland. Solide infrastructuur is nodig om naar je werk, familie of opleiding te gaan. Onze infrastructuur onderhouden we goed, is van hoge kwaliteit, klimaatadaptief en sluit naadloos op elkaar aan. Daarbij zijn veiligheid, oog voor nieuwe ontwikkelingen en duurzaamheid van belang. Blijvende investeringen in infrastructuur en bijbehorende knelpunten zijn essentieel.”

“We trekken structureel € 1,25 miljard uit voor het inlopen van achterstanden bij beheer en onderhoud van onze wegen, spoor, bruggen, viaducten en vaarwegen en voor het onderhoud en renoveren en vervangen ervan in de toekomst, ook met het oog op de verkeersveiligheid.”

“Verkeersveiligheid blijft daarnaast een speerpunt in ons beleid. Samen met de gemeenten wordt bezien waar binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid zinvol verlaagd kan worden naar 30 km/uur. De snelheid op andere wegen blijft ongewijzigd.”

“We investeren in de uitbreiding en verbetering van de infrastructuur voor openbaar vervoer (OV), fiets, auto en water, omdat we goede en snellere verbindingen willen tussen stad en regio. We focussen hierbij op de grootste knelpunten uit de Integrale Mobiliteitsanalyse 2021, verbindingen in de (economische) regio’s en N-wegen.”