Afbeelding
Foto:

Politiek gaat over gepersonaliseerde kentekens

Een reeks van cijfers en letters waarmee voertuigen geïdentificeerd kunnen worden. Zo kijken de meeste Nederlanders tegen kentekens aan. Maar niet iedereen. Er zijn ook mensen die echt een passie hebben voor kentekenplaten. Een dubbelinterview met een verzamelaar én een RDW-specialist die zich dagelijks buigt over de uitgifte van kentekens.

“De meest bijzondere? Dat is toch wel deze hoekige kentekenplaat, met kroontje. Het gaat om een provinciaal kenteken uit 1927 dat destijds op naam is gezet van prinses Juliana toen ze achttien was", vertelt een enthousiaste Bart Bartholomeus, die al sinds zijn vijftiende bijzondere kentekens verzamelt en die de afgelopen 35 jaar zo’n drieduizend bijzondere exemplaren heeft bemachtigd. “Ik richt me met name op CD-kentekens, voor diplomaten", vervolgt hij. “En dan wereldwijd. Het blijft leuk om uit te zoeken wat de historie van een specifieke kentekenreeks is. Daarbij kom ik dankzij deze hobby met veel mensen in contact die zich ook voor kentekens interesseren of die zich er beroepsmatig mee bezighouden", vervolgt hij. “Jur kende ik trouwens nog niet.” 

Herkenbare fascinatie

“Aangenaam kennis te maken!”, antwoordt Jur Vos, kentekenplaatspecialist bij de RDW. “Ik zie op sociale media regelmatig berichten van je langskomen, dus ik had al wel van je gehoord. En ik vind het wel herkenbaar, die fascinatie voor kentekens en kenteken- platen. Ook bij mij begon dat in mijn jeugd, toen ik vanaf de achterbank naar de verschillende letter-en-cijfercombinaties keek. Een verzameling heb ik nooit aangelegd. Maar ik vond het wel mooi toen ik eind jaren negentig bij de RDW de kans kreeg om me samen met een collega fulltime met kentekenplaten bezig te houden.” 

Geheimzinnig

“Het leukste is als er een nieuwe kentekenserie komt. Zelfs bij de RDW zijn er dan maar een paar mensen die dat weten. Daar wordt dan dus altijd heel geheimzinnig over gedaan. Zo ook bij de uitgifte van speciale kentekenplaten voor grote internationale evenementen. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan voor een EU-top en voor een internationale security summit. De auto’s voor buitenlandse gasten werden toen voorzien van deze tijdelijke kentekenplaten.” “Het gaat bij dat soort gelegenheden meestal om zo’n 40 tot 70 auto’s. En die krijgen dan een uniek kenteken dat na zo’n evenement nooit meer op de openbare weg te zien is en waar verzamelaars helemaal gek op zijn", licht Jur toe, terwijl Bart bevestigend knikt en bijna niet kan wachten om te vertellen dat hij die lastig te verkrijgen kentekenplaten ook in zijn verzameling heeft. 

'Het leukste is als er een nieuwe kentekenserie komt. Zelfs bij de RDW zijn er dan maar een paar mensen die dat weten'

“Nummerplaten voor gewone auto’s vind ik ook interessant hoor, maar ik lig er niet wakker van als er volgende week weer een nieuwe reeks uitkomt. Ik heb maar beperkte ruimte in mijn garage, en het moet wel leuk blijven", zegt hij lachend. 

Gepersonaliseerde kentekens? 

Aan het eind van het interview ziet Bart zijn kans schoon en vraagt hij waarom er in Nederland nog geen gepersonaliseerde kentekenplaten zijn. "Die vraag krijg ik vaak", start Jur zijn antwoord. "En ik snap ook goed waarom. Het probleem is dat je heel veel moet aanpassen om dat voor elkaar te krijgen. Ik heb het dan niet alleen over de wetgeving, maar ook over de praktische zaken, zoals aanpassingen in de software en het uitwisselen van data. Handhavers moeten goed geïnformeerd worden, zodat ze weten wat ze met zo'n nieuw kenteken aan moeten. En dan heb ik het nog niet over het probleem dat gepersonaliseerde kentekenplaten minder vaak vernieuwd worden en na verloop van tijd dus lastiger te lezen zijn. Ik ga er zelf natuurlijk niet over. En de RDW ook niet. Het al dan niet introduceren van gepersonaliseerde kentekens is iets waar de politiek over gaat. Maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het er op korte termijn van gaat komen.” "Begrijpelijk, maar wel jammer", zegt Bart. 

Bron: RDWIjzer