Afbeelding

Hersenen bepalen of je motorrijder wel of niet ziet

Algemeen

Een Brits onderzoek naar motoraanrijdingen en letselpreventie heeft uitgewezen dat er verschillen zijn in hoe motorrijders en automobilisten in het verkeer waarnemen. Ze zien totaal verschillende dingen, ondanks dat ze zich op hetzelfde stuk weg bevinden. De hersenen zien bijvoorbeeld van nature grotere objecten, zoals vrachtwagens, als bedreigingen in tegenstelling tot kleinere objecten zoals motorfietsen. Toch iets om rekening mee te houden wanneer je op de motor zit.

Tijdens het project, dat werd geleid door Shel Silva van Bournemouth University, werd onderzoek gedaan naar de zogeheten neurologische en cognitieve invloeden van motorrijders en automobilisten. Met de term cognitieve functies worden functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie. Functies zoals waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden.

Visuele aandachtspatronen

Uit de gegevens blijkt dat automobilisten en motorrijders verschillende visuele aandachtspatronen hebben en bovendien blijkt dat identificatie, perceptie en kennis van mogelijke risico’s van motorrijders, afhankelijk zijn van de ervaring en leeftijd van de motorrijder. Shel Silva zegt het zo: “Het onderzoe..