Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Slechts 24 rijscholen noteren meer dan 100 A-examens

Ook onder de
A-opleiders zijn
veel kleintjes

Motorrijden is ongekend populair momenteel en daar plukken veel rijscholen de vruchten van. Elk jaar publiceren we de grootste B-rijscholen en de grootste rijscholen overall (dat deden we in het laatste nummer van vorig jaar), maar nu presenteren we ook een lijst met de grootste A-rijscholen.

Je bent een hele Piet wanneer je aan de tweehonderd A-examens per jaar komt. Van alle rijscholen die de motoropleiding aanbieden, zijn er slechts zes die hierboven komen. Marktleider is Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht, dat tekent voor 643 B-examens op jaarbasis. En Bruinsma haalt daarbij een slagingspercentage van 68 procent. 1-2 Ride in Groningen is de nummer twee en die presteert met 314 examens op gepaste afstand van de Utrechtse motorleskoning met een nagenoeg even hoog slagingspercentage. En op plek 3 vinden we ANH Rijopleidingen Amsterdam, dus de ANWB Rijopleiding in de hoofdstad en ook daar zien we dat ongeveer twee op de drie leerlingen in één keer slagen.

80 procent

Oosterpoort Opleidingen (Groningen), Osseforth Opleidingen in Elsloo en Van Buuren Opleidingen in Ermelo zijn de andere drie rijscholen met meer dan tweehonderd A-examens: 226, 217, respectievelijk 203, dat zijn de aantallen. En voor u dacht dat twee op de drie leerlingen die slagen gemeengoed is in de kop: Oosterpoort komt aan een slagingspercentage van 80 procent (daarmee is het de uitblinker en ook over de hele linie scoort de rijschool opperbest) en Osseforth en Van Buuren tikken de 76 procent aan.

24

Marktleider is Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht, dat tekent voor 643 B-examens op jaarbasis

Opvallend in de statistieken is ook dat er in Nederland slechts 24 rijscholen zijn die meer dan 100 A-examens afnemen. Net als bij de B-examens is ook bij de A-categorie de versnippering enorm. En wat we niet op deze pagina's kwijt kunnen maar wat wel opvallend is, is dat er een groot aantal rijscholen is dat weliswaar op naam bestaat en is ingeschreven bij het CBR (want dat is het criterium om in deze lijsten terecht te komen: we beroepen ons op de open data van de CBR), maar die in de praktijk niet leveren. 

Verkopen

Nog wat andere cijfers dan: vorig jaar zijn in Nederland 15.337 nieuwe motorfietsen op kenteken gezet. Dat is een plus van 4,9 procent ten opzichte van de 14.622 nieuwe exemplaren van het jaar daarvoor en dat was toen ook al een stijging van dezelfde orde: +4,7 procent. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van BOVAG, RAI Vereniging en dataleverancier RDC.
Het is geen alltime high record, maar sinds 2008 zijn er niet zoveel motoren op naam gezet als in 2021. BOVAG en RAI Vereniging schrijven die stijging toe aan de structurele behoefte aan individueel vervoer.

Gebruikte motorfietsen

De belangstelling voor gebruikte motorfietsen van de vakhandel is stabiel: 52.265 tegen 52.175 in 2020. De handel in gebruikte motorfietsen tussen particulieren onderling daalde met bijna 6 procent: 135.885 tegen 144.254 een jaar eerder. Een mogelijke verklaring daarvoor is enerzijds dat particulieren vaker dan voorheen de zekerheid van de vakhandel zoeken. En anderzijds dat particulieren minder geneigd zijn hun huidige motorfiets te verkopen, omdat ze er (weer) meer gebruik van maken. De top 5 van meest verkochte nieuwe motoren bestaat uit BMW (2.389 exemplaren op kenteken gezet), Yamaha (2.315), Kawasaki (2.052), Honda (1.684) en KTM (1.318). Daarmee is de top 5 goed voor 64 procent van de totale verkopen.