Afbeelding
Foto:

Coronaregels lesgeven A en AM overvallen de branche

Rijschoolhouders werden vlak voor de kerst overvallen door het bericht dat vanwege corona in vervolg nog maar maximaal twee personen betrokken mogen zijn bij de rijles: de instructeur en de leerling. René Brünen, een van de grootste scooter- motoropleiders in Oost Nederland, vindt het een wonderbaarlijke gang van zaken.

Het was, claimt Brünen die zich in de rug gesteund weet door een aantal andere rijschoolondernemers in Twente, een donderslag bij heldere hemel. “Weinig, zeg maar geen rijscholen waren op de hoogte van deze aangescherpte regels voor de scooter- en motorinstructie. Maar we hadden er wel meteen mee te maken.”

Niemand snapt het

Opleiders belden elkaar erna over en weer om uit te vogelen hoe ze hiermee moeten omgaan. Brünen: “Niemand snapt deze maatregel en waar deze ineens vandaan komt. Complete roosters en geplande rijexamens voor motor en scooter moeten voor de komende periode worden omgegooid. Er is echt veel onbegrip bij deze opleiders. Ze begrijpen dat ze zich moeten houden aan alle coronamaatregelen en daar wordt ook naar gehandeld.”

Brünen ging op onderzoek uit naar waar de maatregel opeens vandaan kwam, maar kwam niet verder. Het CBR verschuilt zich volgens hem achter de website van de overheid en het ministerie geeft vanwege het kerstreces geen antwoord. “Het is allemaal zeer verwarrend en uitermate irritant”, aldus Brunen.

Regiomanager

Wel kwam Brünen verder bij de regiomanager van Kring 25. CBR-regiomanager Mark Keijzer bevestigde aan hem dat deze maatregel inderdaad geldt en dat examinatoren in de lijn van de extra maatregelen (mondkapjes) ook zullen gaan toezien op het lesgeven aan één leerling. Wordt er aan meer dan één leerling lesgegeven dan zal het rijexamen niet doorgaan, werd hem te verstaan gegeven.

Mondkapje

Let wel: Brünen snapt dat het CBR zich aan de maatregelen houdt. “Dat is geen punt van discussie”, zegt hij. Maar hij geeft wel meteen aan dat deze – en ook andere – niet uit te leggen zijn. Het mondkapje is verplicht voor leerling en instructeur. Letterlijk betekent dat deze verplichting dus ook voor de scooter en motor onder de helm geldt. En wat ook geldt: theorielessen zijn niet toegestaan. Maar geldt dat dan ook voor de onlinetheorielessen? Ik wil hiermee alleen maar aangeven dat deze teksten iets te kort door de bocht zijn. Het is ook alsof het CBR en de branche hierin niet zijn gehoord door het ministerie. Het tijdstip van invoering vlak voor kerst is ook een slechte timing en dan zou het het CBR sieren om eerst naar de impact en bijdrage van deze maatregel te kijken en niet direct de rijscholen te confronteren door ernaar te gaan handelen en sanctioneren.”

Veel impact

Hoe dan ook weet hij dat de aangescherpte maatregel veel impact heeft op de bedrijfsvoering van veel rijscholen en leerlingen. Hij vraagt zich dan ook af of het CBR niet beter eerst, samen met haar ketenpartners, naar de feitelijke situatie had kunnen kijken zonder direct te handelen. “En daarbij is de cruciale vraag of het wel de taak is van het CBR om zich op te stellen als ‘proactieve opsporingsbeambte’ met bijbehorende sancties. Is het niet gewoon de taak en verantwoordelijkheid van de rijschool/klant om zich te houden aan de coronamaatregelen, net als iedere burger, in plaats dat het CBR politieagent gaat spelen?”

Opheldering

Brünen, die ook via BOVAG Rijscholen opheldering heeft gevraagd, concludeert: “We begrijpen allemaal wel dat we ook na twee jaar ons aan de maatregelen moeten houden. Wij willen allemaal zo snel mogelijk terug naar normaal en zullen daar alles aan doen en daar onze bijdrage aan leveren. En over alles wat zich op het terrein van het CBR afspeelt mag het CBR iets vinden en zeggen, maar wat er op de openbare weg gebeurt is niet aan het CBR.”

We hebben het CBR gevraagd of het klopt dat het CBR op basis van de nieuwe maatregelen bij A en AM examinatoren erop laat toezien dat deze regels ook buiten het terrein van het CBR worden nageleefd? “Nee dit klopt niet. Wij vinden wel dat, in het belang van de gezondheid van ons allemaal, iedereen zich aan de maatregelen zou moeten houden. Zo kunnen wij met zijn allen veilig ons werk blijven doen”, aldus het CBR.

Rijbewijs blijft populair onder jongeren

In de EU-landen taant de belangstelling onder jongeren voor het halen van het rijbewijs, maar in Nederland is dat niet het geval. 

Dit blijkt uit cijfers die het CBR op verzoek heeft verstrekt aan Automobiel Management. Met name in Frankrijk is de jeugd veel minder dan vroeger geïnteresseerd in het rijbewijs, maar ook in andere landen neemt de belangstelling af. In Frankrijk wordt dit zelfs als een van de oorzaken van het dalend aantal autoverkopen genoemd. “In Nederland zie je dus een ander beeld als je naar de groep 17-30-jarigen kijkt", laat het CBR aan Automobiel Management weten.

Ook 'turbo-opleiders' en franchisegevers zijn welkom in
Opleidingsraad CBR

In de zogenoemde Opleidingsraad van het CBR (onderdeel van de Gebruikersraad) mogen drie individuele toetreders toetreden. En daarin is naast bijvoorbeeld een franchisegever ook plek voor een zogeheten 'turbo-opleider.' "Grote theorie-opleiders spelen een toenemende rol in de opleiding van veel kandidaten. Dat valt niet te ontkennen. Daarom willen wij ook hen in de gelegenheid stellen zich aan te melden voor de opleidingsraad. Tussenpersonen die examens verhandelen horen daar nadrukkelijk niet bij."

Onlangs werd bekend dat het CBR de Opleidingsraad wil uitbreiden van vier naar zeven zetels. De Opleidingsraad bestaat sinds 2013 als onderdeel van de Gebruikersraad. Andere onderdelen zijn de Geschiktheidsraad en de Logistiek transport en personenvervoer raad (LTP-raad). De Opleidingsraad brengt advies uit over de aansluiting van de rij- en theorieopleidingen op de examens en de processen rond examinering. De vier zetels worden bezet door de brancheorganisaties BOVAG, FAM, VRB en de LBKR en daar mogen nu drie individuele opleiders bij. "Wij willen het draagvlak en de invalshoeken verder vergroten. Daar hebben het CBR en natuurlijk ook alle rijscholen én kandidaten profijt van. Vandaar onze oproep". motiveert het CBR de uitbreiding.

Stringente voorwaarden

Er geldt een  aantal stringente voorwaarden, zo valt te lezen bij het CBR. Naast het feit dat een reguliere opleider geboekstaafd moet zijn als professionele rijschool, verlangt het CBR dat de opleider ook spreekt namens een achterban. “Er moet sprake zijn van een landelijke vertegenwoordiging”, valt te lezen. Bij  een brede achterban denkt het CBR bijvoorbeeld aan franchisegevers.
Het CBR zegt daarover: "Bij 'vertegenwoordiging van een brede achterban' kun je bijvoorbeeld denken aan een franchisegever. Het is goed dat het belang van meerdere partijen in de advisering wordt meegenomen.'

Kwantiteitsvoorwaarde

Ook is er een opmerkelijke kwantiteitsvoorwaarde: voor een individuele opleider voor theorie-examens geldt dat hij minimaal tweeduizend theorie-examens voor rijbewijscategorie B reserveert bij het CBR per kalenderjaar, die daadwerkelijk leiden tot een examenafname. Daarnaast moet een aanzienlijk deel van de bedrijfsvoering bestaan uit het geven van theorieopleidingen. Dat betekent in de praktijk dat alleen de zogeheten eendaagse turbo-opleiders hiervoor in aanmerking komen. Dat is een opmerkelijke move, want tot voor kort uitte ook het CBR regelmatig haar bedenkingen bij deze opleiders, maar dat is blijkbaar verleden tijd. 'If you can't beat them, join them', lijkt het nieuwe uitgangspunt.'

Verder geldt als voorwaarde dat een opleider geen wangedrag mag vertonen. Het criterium voor wangedrag is dat de opleider zich houdt aan de huisregels en de inschrijvingsovereenkomst van het CBR.



 

Afbeelding
CBR