Zekerheid

Hoezeer wij als ondernemers heen en weer worden geslingerd tussen hoop en vrees werd afgelopen maand maar weer eens duidelijk tijdens en na de diverse persconferenties over de lockdowns en avondlockdowns. Eerst mochten we na 18.00 uur geen rijles meer geven, vervolgens na 17.00 uur niet meer en toen vrijwel alle sectoren gesloten werden, golden er voor (auto)rijles plotseling geen beperkingen meer. 

Met dat laatste prijzen we ons uiteraard zeer gelukkig, aangezien daarmee een grote achterstand qua planning ingelopen kan worden. Als ook de examinatoren van het CBR een beetje meewerken, kunnen we leerlingen ook daadwerkelijk geven waar ze recht op hebben. Er gelden echter nog immer beperkingen, aangezien er maar één leerling mee mag in de auto en motor- en bromfietsrijles ook maar met één leerling mag plaatsvinden.

De afgelopen (bijna) twee jaar hebben aangetoond hoe belangrijk zekerheid is voor het ondernemerschap. Onduidelijkheid is funest voor ondernemers; je kunt niet plannen en je kunt niet investeren. Laat staan dat je inkomsten wankel zijn. Het moge helder zijn dat we in de BV Nederland niet van de ene onverwachte halve naar hele lockdown kunnen blijven jojoën. 

Welke coronavariant steekt over een jaar weer de kop op? Niemand die het weet, maar er zal er ongetwijfeld wel weer eentje komen. Moet dan halsoverkop het hele land weer op slot?
Vandaar dat BOVAG in politiek Den Haag, samen met onze koepel MKB Nederland, aandringt op meer perspectief voor ondernemers. Want dat is de kern van onze brancheorganisatie: het creëren van zo gunstig mogelijke omstandigheden om te kunnen ondernemen.

Ik wens alle branchegenoten een 2022 in goede gezondheid en met minder kopzorgen toe!