Ook een check van de banden is onderdeel van het coachen van een beginnend bestuurder.
Ook een check van de banden is onderdeel van het coachen van een beginnend bestuurder. Foto: Hans Peijs

Essentieel

Al wachtende op de persconferentie van 18 december jl. voelde het voor de meeste branchegenoten als essentieel om met ons werk door te mogen. Ook andere branches, zoals andere contactberoepen, detailhandel en horeca zullen deze spanning gevoeld hebben. Alle ondernemers vinden het van essentieel belang dat hun bedrijfsvoering doorgang kan vinden omdat je als ondernemer nu eenmaal niet in de wieg bent gelegd om vanuit de zijkant toe te (moeten) kijken. Veel spanning, met echter weinig hoop, was het gevoel vooraf. 

Tijdens de persconferentie viel al snel het woord 'contactberoepen', waardoor het voor velen al duidelijk was dat ook deze keer wij binnen de gestelde maatregelen zouden vallen. De verbazing was ontzettend groot toen bleek dat er voor onze branche een uitzondering gemaakt was, als waren wij een essentieel beroep.
Na de persconferentie en het goed doornemen van alle berichtgeving op de diverse nieuwsbronnen zoals briefings vanuit broncontacten, de site van de rijksoverheid en het RIVM, volgde enkele dagen erna het groene licht vanuit het ministerie van I&W. Ik liep rond met een blij maar ook een beetje schuldig gevoel richting branches die er niet zo gelukkig vanaf gekomen waren. Er werd deze keer een grote uitzondering gemaakt voor onze branche en het betekent dus niet dat we als essentieel zijn erkend bij eventuele volgende aankondigingen van maatregelen!

We kunnen dus gelukkig ons vak nog steeds uitoefenen waardoor de doorstroming van leerlingen in stand wordt gehouden, zeker gezien de lange wachtrijen die veel rijscholen hebben. Voor de leerlingen zelf is het van essentieel belang dat ze door kunnen in hun ontwikkeling als veilige bestuurders en daarnaast hun kansen in de samenleving kunnen vergroten dankzij het verwerven van extra mobiliteit. Uiteraard blijft het voor de instructeurs, examinatoren en hun kandidaten van essentieel belang dat ze in een veilige setting kunnen werken en gezond blijven. Essentieel hierbij is ook dat we oog voor elkaar houden en begrip tonen voor elkaars wensen en tekortkomingen. Kortom: wanneer we kunnen terugkeren naar een gezonde samenleving zou dat pas de echte booster zijn!

Hugo Mentink,
bestuurslid VRB