Afbeelding

Hopelijk heeft het CBR ook goede voornemens

Een nieuw jaar is weer aangebroken. De FAM hoopt dat 2022 vooral weer een ‘normaal’ jaar gaat worden. Een jaar waarin de branche geen lockdown kent en het ondernemerschap weer centraal staat. Hierin ligt niet alleen een verantwoordelijkheid bij het coronavirus, maar ook zeker bij het CBR. Als het aan de FAM ligt worden verschillende maatregelen dit jaar weer teruggedraaid of aangepast.

Iedereen zal er in het achterhoofd rekening mee houden dat ook 2022 weer een jaar met veel pieken en dalen kan worden. Er is nog erg veel onduidelijk en de kans op nieuwe maatregelen blijft altijd aanwezig. We zullen er dus ergens wel een beetje mee moeten leren leven. Toch zijn er maatregelen die niet enkel in het leven geroepen zijn om het coronavirus te bestrijden, maar juist om het CBR meer macht te geven richting de rijbewijskandidaat. Hier heeft de FAM nog altijd moeite mee. Zeker opleiders moeten zo veel mogelijk geholpen worden om op de lange termijn te ondernemen. Dit heeft ook een positieve uitwerking richting de kandidaat. 

Een aantal jaar geleden - voor de invoering van het machtigen – was de rijschool nog in staat een kandidaat volledig te ontzorgen en begeleiden. Een leerling meldde zichzelf bij een rijschool en werd vervolgens vanaf de theorie tot aan het praktijkexamen volledig ontzorgd. Hierdoor waren er ook nog geen problemen met de zogenaamde turbo-opleiders. Inmiddels zijn deze clubs al doorgedrongen tot aan de opleidingen voor beroepsvervoer. Iets wat de markt nog meer versnippert. De lijst met de 50 grootste rijscholen maakt dit pijnlijk duidelijk. De 3 grootste rijscholen op alle categorieën geven alle drie geen praktijkles. Het hele marktaandeel dat deze 3 spelers hebben verworven is rechtstreeks afgesnoept van gerenommeerde opleiders.

De vraag rijst dan of deze trend nog te stoppen is en zo ja, op welke manier? In de ogen van de FAM is de oplossing duidelijk. Het CBR moet de rijscholen weer de kans geven hun klant te helpen. Dus laat een klant voordeel hebben aan het reserveren bij de opleider. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om via een opleider van examen te kunnen ruilen. Maak een examen goedkoper via de opleider. De opleider neemt immers werk van de klantenservice van het CBR uit handen.

Wat de FAM voornamelijk duidelijk wil maken is dat er een grote behoefte is vanuit haar leden om richting het CBR aan te geven dat het tijd is om de opleiders weer de ruimte te geven. Bij het CCV gaat het sinds jaar en dag goed. Waarom zou dit bij de rest van het CBR niet ook kunnen? Verhoog de quotumregeling weer naar het oude niveau en zorg ervoor dat opleiders zich meer geholpen voelen door het CBR. Dat zou een fantastisch goed voornemen zijn!

Vanuit de FAM wensen wij eenieder een VEILIG 2022.