Genoeg te wensen

Het gaat snel: we zitten alweer halverwege de maand januari in het nieuwe jaar. Maar toch willen we u een aantal nieuwjaarswensen voor de branche niet onthouden.

Allereerst wensen we de nieuwe Koepel Rijopleiding en Verkeersveiligheid veel wijsheid toe, met in het kielzog hiervan ook Jos Vaessen. In een interview in dit vakblad vertelt Jos Vaessen dat hij veel verwacht van de ingezette marsroute tot verbetering, waarvan hij procesbegeleider is. "Ik geloof erin dat we nu stappen gaan maken." Jos Vaessen heeft 18 jaar leidinggegeven aan het CBR. Dat is weliswaar lang geleden (in 2004 stapte hij op bij het CBR), maar als iemand als hij er vertrouwen in heeft, dan mag de hele branche daar vertrouwen in hebben. Wat de koepel teweeg gaat brengen ligt in de toekomst verborgen, maar de verwachtingen zijn hoopvol.

Ten tweede wensen we dat er nu eindelijk slagen worden gemaakt door de politiek. Op 10 januari stond het nieuwe kabinet op het bordes, met daarbij als nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers. Voor iedereen in de branche is Harbers een grote onbekende (en niet alleen in deze branche), maar gelet op de politieke beraadslagingen die afgelopen jaar hebben plaatsgevonden mogen we verwachten dat het rapport van Emile Roemer dit jaar onder zijn handen tot leven komt. Ook daar zegt Jos Vaessen trouwens het een en ander over in het interview. 

Ten derde wens ik dat alle viespeuken uit de branche worden geweerd. En hiermee doelen we op instructeurs die niet met hun handen van hun leerlingen kunnen afblijven. Op 1 april dit jaar bestaat al twee jaar de verplichting tot een Verklaring omtrent Gedrag (VOG), maar onder andere een tv-uitzending van Undercover heeft aangetoond dat hiermee niet alle uitwassen uit de branche zijn verbannen. Triest maar waar: er worden nog steeds rijlessen aangeboden voor seks. En wat te denken van de hardnekkige verhalen over instructeurs die vanwege ongewenst gedrag naar leerlingen worden ontslagen en net zo makkelijk ergens anders weer opduiken om les te geven. Dat moet natuurlijk niet kunnen. Of het waar is of niet, doet er niet eens toe: het feit dat dit soort berichten de ronde doet moet een sein zijn om iets op te zetten dat dit tegengaat.    

Als vierde heb ik geen wens, maar meer een vraag: wat gaat we dit jaar horen van de Inspectie Leefomgeving en Transport? Bij dit orgaan ligt inmiddels de taak om te controleren op de WRM-bevoegdheid, maar we horen er heel weinig van. 

Tot slot de vijfde en zesde en allerbelangrijkste wensen ineen: laten we met z'n allen wensen dat we eindelijk eens afkomen van het coronavirus. En ik wens u allen een gezond 2022 toe.