Afbeelding
Foto:

Een gezonde lesprijs is minimaal 53,36 euro

Als u dit jaar uw tarief niet aanpast, dan bent u een dief van uw eigen portemonnee

Vorig jaar ging de door ons berekende lesprijs voor het eerst door de grens van 50 euro en het zal niemand verbazen dat we daar in 2022 overheen gaan. Dit jaar moet u minimaal 53,36 euro aan uw klanten berekenen om verzekerd te zijn van een goed inkomen zonder belachelijk hard te werken, en ook met de wetenschap dat u verzekerd bent bij ziekte en dat u pensioen opbouwt. In elk geval is één conclusie gerechtvaardigd: als u dit jaar uw tarief niet aanpast, dan bent u een dief van uw eigen portemonnee.

Van de kosten van een lesprijs komt grofweg een derde voor rekening van de autokosten. Daaronder verstaan we de kosten van lease en de brandstof. En natuurlijk zullen nu rijschoolhouders reageren met: ik lease niet, ik heb de auto in eigendom. Het antwoord daarop is dat de kosten dan misschien lager zullen uitvallen - zeker als de auto langer meegaat dan de in de berekening gehanteerde twee jaar- maar met de kosten voor de verzekering, afschrijving, motorrijtuigenbelasting, reparaties, winterbanden kom je wel een eind in de buurt.

Arbitrair

Los daarvan: elk bedrag in de berekening die hieronder staat, is arbitrair. Over elke prijs valt te onderhandelen en menigeen heeft bepaalde kosten gewoonweg niet. Niet omdat dat verstandig is, maar omdat het te duur is. Het beste voorbeeld is en blijft de AOV-verzekering, en second best is reserveren voor je pensioen. En ja, je kunt Russisch roulette spelen door geen AOV af te sluiten en je kunt je ook aansluiten bij een zogenoemd broodfonds. Het is allemaal waar en dat laten we helemaal aan u, maar omdat wij menen dat je serieus verzekerd moet zijn voor een inkomen bij langdurige ziekte (hallo, we hebben te maken met corona), nemen we die wel op in de berekening.
En wat de pensioenkosten betreft: hele volksstammen stellen zich op het standpunt dat hun koopwoning hun pensioen is. En het is waar dat die waarde met de dag toeneemt. Maar aan de andere kant is het wel zo dat het nog een hele toer is om je stenen te verzilveren, tenzij je gaat verhuizen.

Kosten corona

Kosten corona is er ook zo één. Wij zetten die op 1.500 euro, waarbij wij uitgaan van de kosten voor een nieuw mondkapje voor uw leerling (we nemen aan dat u elke leerling een nieuw mondkapje geeft) en de kosten van het schoonmaken van de auto na iedere rit. De tijd die dat kost hebben we maar even niet meegenomen, maar er is alles voor te zeggen om dat wél te doen. Elk uur vijf minuten de boel schoonmaken is na een 8-urige werkdag 40 minuten en die moet je toch weer ergens terugvinden. 

Brandstofprijs

Wat de brandstofprijs betreft: daar is werkelijk geen peil meer op te trekken tegenwoordig. Prijsverschillen van een eurocent van de een op de andere dag zijn heel normaal bij alle tankstations. Bij de benzinestations aan de snelweg hebben we al 2,13 voor een liter gezien, terwijl de prijs bij een onbemand tankstation ergens in Nederland op dit moment gemiddeld 1,90 euro kost. Hoezo, bandbreedte. En dan hebben we de financiële voordelen die veel rijschoolhouders hebben door een langdurige relatie aan te gaan met een leverancier ook niet meegenomen. Wij gaan voor onze berekening nu even uit van 1,95 euro excl. btw. omdat we ervan uitgaan dat geen enkele rijschoolhouder bij een duur tankstation aan de snelweg tankt. 1,95 euro is de huidige prijs, plus 5 cent voor onvoorziene zaken. 

Wat de brandstofprijs betreft: daar is werkelijk geen peil meer op te trekken tegenwoordig

Eenmansrijschool

Bij de berekening zijn we uitgegaan van een eenmansrijschool. De reden is dat rond 80 procent van de branche bestaat uit eenmansrijscholen. Als u medewerkers heeft dan moet u andere getallen hanteren, maar natuurlijk lopen bijvoorbeeld de kosten voor de auto wel in lijn met deze berekening.

Volkswagen Golf

De auto waarvan we zijn uitgegaan is net als vorig jaar een Volkswagen Golf 8 1.0 TSI LIFE. De kosten daarvan zijn volgens een prijsberekening van Stefan van der Sanden van Leaseautoverhuur.nl en Lesautolease.nl momenteel 855 euro per maand. Vorig jaar was dat 807 euro, dus ook die kosten stijgen. Als u hierop ruim 100 euro per maand wilt besparen en toch een interessante lesauto wenst, dan raadt Stefan ook weer net als vorig jaar de Ford Fiesta 1.0 MHEV titanium mild hybrid aan. Van der Sanden voorspelde dat deze auto in 2021 populair zou kunnen worden onder rijschoolhouders en dat is uitgekomen. Dit is een handgeschakelde hybride op benzine die minder brandstof verbruikt en per maand 745 euro kost aan leasekosten.
Stefan heeft voor volgend jaar ook nog een belangrijke uitspraak. Hij laat weten dat in 2022 alle auto's duurder worden door een wereldwijd tekort aan computerchips. Daardoor worden kortingen op auto's ook flink teruggedraaid momenteel.

Gemiddelde prijs

Opvallend is natuurlijk dat de lesprijs zoals wij hem nu voorschotelen aanzienlijk hoger is dan de door het CBR onlangs gecommuniceerde gemiddelde lesprijs van 47,17 euro. Dat zegt niets over deze berekening, maar wel alles over de lesprijs die sommige rijschoolhouders berekenen. We zien nog steeds lespakketten voorbijkomen met lesprijzen van 40 euro, en nog wel minder ook. Wij noemen onze berekening een berekening van een gezonde lesprijs en van een lesprijs die hier heel veel van afwijkt kan dat niet gezegd worden. Er zijn daarentegen ook rijschoolhouders die afgelopen jaar al 60 euro berekenden en daar prima mee wegkomen. 60 of 40 euro: het is nogal een verschil.

Checklist

Tot slot, en het is al een paar keer gezegd: de genoemde bedragen zijn arbitrair. Als u echt andere kosten heeft dan is het aan u om wel een goede prijs te berekenen. Beschouw de kostenberekening in dat geval maar als een checklist.