Prof. dr. ir. David Abbink.
Prof. dr. ir. David Abbink. Foto: TU Delft/David Abbink

‘Robot en mens moeten elkaar leren begrijpen’

Algemeen

Hoe slimmer robots worden, hoe meer we ze om ons heen zullen zien — thuis, op straat, in winkels en op de werkvloer — en hoe meer ze dus ook direct te maken krijgen met mensen. Robots zullen dan menselijk gedrag moeten snappen, moeten kunnen samenwerken met mensen, met ze kunnen communiceren en zelfs van ze kunnen leren. Andersom geldt dat net zo. De mens moet een idee hebben wat de robot gaat doen, wat hij niet gaat doen, wat hij kan doen, wat hij niet kan doen. Robot en mens zullen elkaars handelen moeten begrijpen. Prof. dr. ir. David Abbink (1977) is hoogleraar in Haptic Human-Robot Interaction bij de afdeling Cognitive Robotics, aan de faculteit 3mE van TU Delft. Onlangs legde hij op de website van de TU Delft zijn visie uit. Wij kregen van hem toestemming om het artikel te publiceren.

Waar collega-hoogleraren binnen de afdeling Cognitive Robotics zich voornamelijk richten op het slimmer maken van de robot zelf, richt hoogleraar Haptic Human-Robot Interaction David Abbink zich op de fysieke interactie tussen robot en mens.

Abbinks visie is dat robot en mens niet alleen samen moeten werken, maar uiteindelijk ook samen moeten leven: mens en robot in symbiose. Abbink: “In een symbiotische mens-robot-samenleving is het doel niet dat robots mensen vervangen, maar dat robots mensen aanvullen en uitbreiden. Ik zoek naar die magische balans waarbij de symbiose tussen mens en robot meer is dan de som van de delen.”