Simpel: verbied lachgas zo snel mogelijk

Lachgas heet het spulletje. Maar in relatie tot het verkeer kun je het beter huilgas noemen. Of treurgas. De snelheid waarmee dit fenomeen in het verkeer wordt gebruikt is ongelooflijk en te triest voor woorden. Laatst las ik dat dit jaar bij 1800 ongevallen de bestuurder lachgas had gebruikt. Drieduizend, laat dat even op u inwerken.

Lachgas kende ik als narcosemiddel bij operaties en het wordt ook gebruikt als pijnstiller bij tandartsen. Dat is lachgas dat met zuurstof wordt gemengd en dat je niet overal kunt kopen. Die lachgaspatronen echter wel. Ik wist het niet, maar die gebruik je bij slagroomspuiten. Hoe dan ook heeft de jeugd het ontdekt als drugs en dat is levensgevaarlijk. Zowel in als buiten het verkeer.

Voor mij is het helder: verbieden die handel en wel zo snel mogelijk. Zolang iedereen op elke hoek van de straat een set patronen of een hele cilinder kan kopen, houden we dit probleem. Dus is er echt maar één remedie: een verbod op verkoop. Laten we hopen dat dat er in 2022 van komt.

Nu we het toch over volgend jaar hebben: ook 2021 schrijven we weer bij als een jaar waarin amper wat gebeurd is in de branche. Vorig jaar was ik optimistisch, maar concreet is de branche weer niks opgeschoten. Net als alle voorgaande jaren is er ook nu ongetwijfeld een reden voor. Nu wordt een demissionair kabinet als oorzaak genoemd, maar zo is er elk jaar wel wat waardoor de branche geen stap verder zet. Na het verschijnen van het rapport van Emile Roemer was ik hoopvol dat het nu de goede kant op zou gaan. Maar nadien is de boel stilgevallen, of althans, zichtbaar is er niets. 

Het schijnt dat de panelen nu aan het schuiven zijn. Dat er wordt gewerkt aan een koepelorganisatie die ervoor zorgt dat al die kikkers in de kruiwagen nog maar één en hetzelfde geluid produceren. Ik hoop het van ganser harte. Sterker nog: toen ik nog deel uitmaakte van het bestuur van de BOVAG heb ik al gezegd dat dat een van de oplossingen is voor meer kwaliteit in de branche. Na die tijd kwamen er alleen maar meer organisaties en het zou een klein wonder zijn als het er nu eindelijk van gaat komen. Maar vindt u het erg als ik zeg: eerst zien, dan geloven?

Hoe dan ook wens ik iedereen fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en een mooi 2022, liefst zonder corona.