Laten we hopen dat we openblijven

Het zijn weer spannende tijden. Stiekem hadden we gehoopt dat we begin dit jaar de laatste lockdown achter de rug hadden gehad. Niets blijkt nu minder waar: momenteel mogen er geen praktijklessen gereden worden in de avonduren. De nieuwe term ‘avondlockdown’ is geboren. 

Vol spanning zaten ook de leden van de FAM voor de televisie op vrijdag 12 november. De besmettingscijfers liepen in korte tijd snel op en hierdoor heeft de overheid besloten maatregelen te treffen. Toch bleek vrij snel vanuit het ministerie dat onze branche buiten schot zou blijven. Vanuit verschillende organisaties – waaronder ook de FAM – is er contact gezocht met de instanties om te bekijken waar de mogelijkheden zouden liggen. 

Hoe vreemd was het dan ook dat enkele dagen later plotseling alles werd teruggedraaid. Het ministerie had ten onrechte rijlessen vrijgesteld van de maatregelen. Ineens mocht er na 18.00 uur geen rijles meer gegeven worden en de lesroosters moesten dus om. Dit wankele beleid zorgde voor veel onrust in de branche. Want mag theorieles dan wel? Zijn beroepsopleidingen wellicht wél essentieel en wat te doen met code 95? 

Vanuit het CBR was er deze keer geen paniek, zij mochten gewoon doorgaan met examineren en dit mocht ook nog in de avonduren. Ook WRM-stages kenden geen consequenties. Het CBR bleek rijden met mondkapjes, maar zou niet meer elke lesauto controleren op gebruik van mondkapjes tijdens de rijopleiding. Iets waarbij de FAM altijd vraagtekens heeft gezet, het CBR heeft immers geen zeggenschap over wat er gebeurt in onze lesauto’s tijdens de rijles. 

Toen werd het 26 november en stond er een tweede persconferentie gepland. Weer hield de rijscholenbranche haar adem in. Wat zou er ditmaal gaan gebeuren? Zachtjes klonken stemmen weer over een echte lockdown. Moest de branche voor een derde maal stoppen met lesgeven? Ook de FAM werd gepolst wat haar mening was. Moest er een 2G-beleid komen, moesten we helemaal stoppen met lesgeven? Laat het duidelijk zijn dat de FAM alles op alles wil zetten om door te kunnen blijven rijden. De problemen die weer ontstaan door een derde lockdown zijn niet te overzien. De wachttijden voor BE en bromfiets zijn de 10 weken al ruim gepasseerd. Vele opleiders plannen deze opleidingen al in maart. 

Gelukkig werden enkel de duimschroeven nog iets verder aangedraaid. Geen rijlessen meer na 17.00 uur. De grootste problemen waren het opnieuw omgooien van de roosters. Veel leerlingen met een gepland examen moeten voorrang krijgen. Examens gaan immers altijd voor. Laten we hierin ook een woord van dank uitspreken richting het CBR. De flexibiliteit van het annuleren werkt inmiddels beide kanten op. Zowel CBR als de rijscholen komen veel in aanraking met quarantaines en besmettingen. Ook voor rijscholen is er begrip wanneer een examen niet door kan gaan en worden kosten niet doorberekend.

Maar hoe moet het nu dan verder? Hoever kan de branche nog bewegen om open te blijven? Laten we samen onze verantwoordelijkheid pakken en ervoor zorgen dat de besmettingen in ons vakgebied laag blijven. En verder sluiten we dit betoog af met waar we mee begonnen waren. Laten we hopen dat we openblijven en blijf allemaal gezond.

De FAM wenst iedereen fijne feestdagen en een veilig nieuwjaar.

Roger Keijbeck,
voorzitter FAM