Voor de bühne

Op het coronabeleid van het demissionaire kabinet valt heel veel af te dingen. De keuzes die gemaakt worden om het virus te beteugelen lijken niet altijd logisch en zijn richting heel veel groepen in de samenleving moeilijk uit te leggen. Complete beroepsgroepen lijken telkens weer het onderspit te delven met allerlei beperkingen, verplichtingen, verwachtingen, uitsluitingen et cetera. De evenementenbranche, de cultuursector en de horeca krijgen klap na klap en ook wij rijschoolhouders hebben intussen flink wat voor de kiezen gekregen. Met als meest recente discussiepunten: wél mogen rijden na 18.00 uur, niet mogen rijden na 18.00 uur, wel A en AM of niet, twee leerlingen mee in de auto - nee, toch maar eentje - en intussen alweer om 17.00 uur stoppen met lessen… Ja, het is om gek van te worden en het bezorgt mij als ondernemer ook veel hoofdbrekens. Planning compleet in de war, weer achterstanden, minder capaciteit, omzetderving, wachttijden die misschien weer op gaan lopen…

Ondernemers vragen ons weleens waarom BOVAG zo rustig blijft en niet direct moord en brand schreeuwt als maatregelen negatief uitpakken. We moeten op de barricaden en in verzet, we pikken het niet langer! Dat zouden we inderdaad kunnen doen, maar dat doen we niet. Waarom? Omdat we onszelf dan direct buitenspel zetten. U kunt er gerust op rekenen dat óók BOVAG heel kritisch is op het beleid en op de maatregelen. Maar we stellen ons ook constructief op. Omdat we daarmee een serieuze gesprekspartner zijn en blijven voor de overheid. En omdat we daarmee invloed kunnen uitoefenen op het bijsturen van maatregelen, op het uitbreiden van steunpakketten en op het bieden van maatwerk. Nee, natuurlijk zijn wij niet blij dat juist onze branche nu al een aantal keren het kind van de rekening is geworden. Maar we realiseren ons ook dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen om het virus te beteugelen om onszelf en anderen te beschermen. Het is een dun rood draadje waar we allemaal op moeten balanceren. Echter: wie onmogelijke oplossingen vraagt, wie oproept tot overtreden van de wet, wie voortdurend kansloze rechtszaken voert, en wie vooral roept voor de bühne, verliest zijn impact, geloofwaardigheid en zijn plek aan tafel van ambtenaren, staatssecretarissen en ministers. Dat is niet de aanpak die BOVAG verkiest.
Ondanks alle ellende om ons heen wens ik u allen een mooie Kerst en een fijne jaarwisseling. Laten we hopen dat 2022 dan eindelijk zorgeloos gaat verlopen.

Arno Smits,
voorzitter BOVAG Rijscholen