(Mis)communicatie en corona, kan het samen?!

Tjonge, we kunnen er niet omheen: oplopende cijfers met besmettingen, ziekenhuizen die weer vollopen en maatregelen die ons weer raken. Wat had ik er veel voor overgehad om hier te kunnen  schrijven 'corona ligt achter ons, we zitten weer in het oude normaal'. Maar helaas heeft het niet zo mogen zijn. 

Daar zaten we dan weer op 12 november om 19.00 uur naar de persconferentie te luisteren. En ja hoor, er werden weer maatregelen afgekondigd en jammer genoeg werden de contactberoepen weer genoemd. Inmiddels weten we natuurlijk wel dat wij onder de noemer 'contactberoepen' vallen, maar de vraag die er bij velen toch vrijwel direct was: mogen wij na 18.00 uur nog lessen? 

Het VRB-bestuur wil graag duidelijkheid alvorens onze leden te informeren. Die duidelijkheid leek er op maandag 14 november tijdens een overleg tussen onze branche en het ministerie te komen. De boodschap was dat wij gewoon door mochten gaan met lessen na 18.00 uur en dat we ook met meer dan 2 personen in de auto mochten zitten. De enige uitzonderingen waren klassikale theorielessen A, AM en B. Die mochten niet plaatsvinden. Goed nieuws, maar de vraag was dan ook, hoe dan? 

De verklaring was op dat moment dat wij niet onder een publieke ruimte vielen en dat daarom de maatregelen niet op ons van toepassing zouden zijn. Kortom, iedereen blij! Deze blijdschap was echter van korte duur. Dinsdag hadden we opnieuw een spoedoverleg met het ministerie, waarbij de boodschap er eigenlijk op neerkwam dat de belofte iets te snel was gedaan. Daarbij leek het wel of men deed dat er geen overleg op de maandag was geweest en op mijn vraag wat er van dat overleg overeind is gebleven, moet ik het antwoord nog krijgen. 

Wij hebben als brancheverenigingen gezegd: zoek het nu eerst goed uit en dan horen wij wel hoe het zit. We vinden het ontzettend beschamend om nu weer dit verhaal te moeten aanhoren, terwijl we een dag eerder (dus na goedkeuring om door te mogen gaan na 18.00 uur) alle leden via een nieuwsbrief hebben geïnformeerd en ondersteunende berichten op Facebook hadden gezet. We kunnen dit niet anders noemen dan een enorm 'zwabberbeleid' van het ministerie. 

Woensdagochtend was er weer een spoedoverleg en de boodschap daarbij was niet gunstig voor ons. Het ministerie zou met een bericht komen waarin duidelijk aangegeven zou worden wat er nu eigenlijk wel en niet mocht. Uiteindelijk laat in de middag, rond de klok van 17.00 uur, kwam het beloofde bericht pas binnen. De uitkomsten hiervan zijn inmiddels bekend.

Inmiddels zijn we dus weer een persconferentie verder, waarbij het allemaal nog minder gunstig voor ons uitpakt, maar gelukkig mogen we nog iets. De regels staan eindelijk duidelijk op de pagina’s van  de rijksoverheid. Zou het een idee zijn om dit voortaan direct en dan het liefst ook meteen goed te doen, of is dat te veel gevraagd? Wat ons natuurlijk hierbij telkens parten speelt is dat wij onder de noemer 'contactberoepen' vallen. Ik heb afgelopen tijd vaak gehoord dat wij beter onder het onderwijs zouden vallen? Wellicht is dat zo, maar wat nu als het onderwijs toch gesloten wordt; gooien we dan niet onze eigen ramen in? Oftewel de oplossing lijkt soms simpel, maar kan toch ingewikkelder zijn dan men denkt. 

Wel ben ik blij dat de geplande examens bij het CBR in elk geval allemaal doorgang kunnen vinden. Dit is een lichtpuntje voor ons allemaal. Als branche moeten we weer veerkrachtig zijn, maar we hebben inmiddels bewezen dit te kunnen zijn, dus hou vol en denk in oplossingen, niet in problemen.  

Blijf gezond en tot de volgende keer! 

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB