Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Aan invoering 30 km/uur zitten nog veel haken en ogen

Algemeen

In Nederland wordt de maximumsnelheid van wegen binnen de bebouwde kom 30 km/uur, tenzij er een belangrijke reden is om hiervan af te wijken. Dat heeft een aangenomen motie in de Tweede Kamer bepaald. Eind november is er weer een belangrijke stap gezet. Maar er zijn desondanks nog de nodige bedenkingen.

Binnen de bebouwde kom geldt sinds 1957 een algemene snelheidslimiet van 50 km/uur, tenzij anders is aangegeven. Maar steeds meer wijken worden een zogenoemde Zone 30, een fenomeen dat sinds 1984 bestaat. Deze gebieden hebben een zogeheten verblijfsfunctie waar langzaam en gemotoriseerd verkeer mengt. Een goed ingericht 30 km/uur-gebied heeft een positief effect op de verkeersveiligheid. Bij een snelheid van 30 km/uur of lager is de kans op een dodelijk ongeval relatief klein.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Waar 50 km/uur de limiet is moeten volgens CROW-richtlijnen kwetsbare verkeersdeelnemers worden gescheiden van gemotoriseerd verkeer door middel van vrijliggende infrastructuur (met name fietspaden). Een groot deel van de 50 km/u..