‘Innovatie zit in het DNA van de rijschoolbranche’

“Innovatie zit in het DNA van de rijschoolbranche.” Wie de branche kent, weet dat dit een gewaagde uitsprak is van Chris Verstappen, directeur van VERJO, die om nader uitleg vraagt. Die geeft hij hieronder, waarbij hij terug gaat tot 1896, het moment dat de eerste auto in Nederland reed.

Het is de taak van rijscholen om leerlingen te leren veilig aan het verkeer deel te nemen met voertuigen waar een rijbewijsplicht voor geldt. In het verleden hebben vaker veranderingen plaatsgevonden die gevolgen hadden voor opleiden en examinering. 

De eerste auto reed in 1896 in Nederland. In eerste instantie waren veel mensen sterk onder de indruk, maar dat effect ebde vervolgens weer net zo snel weg. Er kwam ook verzet, vooral ingegeven door auto-ongevallen. Op het platteland moesten auto's en hun inzittenden het zelfs nog wel eens bij een aanval ontgelden. 

Al in 1905 kwam er een plicht om een rijbewijsplicht voor bestuurders motorvoertuigen. Nederland telde toen nog geen 1500 autobezitters. Het rijbewijs werd op aanvraag afgegeven, er hoefde geen examen te worden afgelegd.

De instructie om een automobiel te besturen werd vaak gegeven door de garagebedrijven en was primair gericht op voertuigbeheersing en voertuigonderhoud. Met beperkt aandacht voor de verkeersregels. 

De examenplicht kwam in 1927 met de oprichting van het Centraal Bureau voor de afgifte van Bewijsstukken van rijvaardigheid. Langzaam kwam het volgen van rijlessen op gang. De aandacht was primair gericht op voertuigbeheersing en de kennis van enkele primaire verkeersregels. In de toenmalige theorieboeken was meer aandacht voor onderhoud en werking van het motorvoertuig dan voor de verkeersregels. In 1931 kwam de eerste rijprocedure uit (4 bladzijden). 

Door de technische ontwikkelingen maar ook door het steeds drukker wordende verkeer nam het aantal verkeersregels snel toe. Dit had zowel gevolgen voor de invulling van de rijlessen als van het rijexamen. De techniek werd steeds minder belangrijk tijdens de rijlessen en de aandacht voor verkeersregels werd steeds belangrijker. Elke technische verandering leverde discussies op of dit wel zorgde voor een juiste voertuigbeheersing. Bijvoorbeeld de discussie rond stuurbekrachtiging in de jaren tachtig 80 kun je vergelijken met de huidige discussie rond ADAS. 

Elke 20 tot 30 jaar vinden er grote aanpassingen plaats. Vergelijk de auto uit 2000 maar eens met de rijdende computer die de auto nu is. Als de rijschoolbranche niet mee veranderde met alle ontwikkelingen was ze al lang verdwenen.
Dus: innovatie zit in het DNA van de rijschoolbranche.