Roemer overhandigt het rapport 'Van rijles naar rijonderwijs' aan toenmalig minister Van Nieuwenhuizen.
Roemer overhandigt het rapport 'Van rijles naar rijonderwijs' aan toenmalig minister Van Nieuwenhuizen. Foto:

Modulair opleiden staat
prominent in rapport Roemer

Roemer komt met een aantal aanbevelingen over modulair opleiden. We noemen ze hieronder.

- Introduceer een standaard nationaal leerplan theorie en praktijk voor de rijopleiding rijbewijs B. Dit leerplan beschrijft de leerdoelen, de leerstof, de leermethoden en de wijze waarop de leerstof moet worden geëxamineerd. Het is zowel sturend voor de inhoud en de vorm van de rijopleiding als voor de inhoud en de vorm van het rijexamen.

- Bouw de theorie- en praktijkopleiding in fasen of modules op. Door de theorie- en praktijkopleiding in modules of fases op te bouwen, verloopt het leerproces op een systematische wijze van eenvoudige naar meer complexe taken en van eenvoudige naar meer complexe verkeerssituaties.

- Introduceer een verplicht landelijk leerlingvolgsysteem voor theorie en praktijk. De rijschool (theorie en/of praktijk) legt hierin de leervorderingen vast en de leerling heeft hier toegang toe en maakt zelfreflectieverslagen.

- Bouw per leerling een leerportfolio op. Tijdens de rijopleiding worden de leervorderingen vastgelegd in het landelijke leerlingvolgsysteem. Het leerportfolio documenteert wanneer de verplichte voortgangstoetsen en verplichte opleidingsonderdelen zijn uitgevoerd en met welk resultaat. Bij verandering van rijschool of rijinstructeur blijft het leerportfolio bestaan.