Afbeelding
Foto:

CBR hoopt dat reguliere examen en RIS opgaan in modulaire opleiding

Het CBR is blij dat Roemer de het modulair opleiden en toetsen in zijn rapport heeft opgenomen en "verwacht en hoopt dat het reguliere examen en RIS in elkaar opgaan in een modulaire opleiding en examen". De toekomst is dus aan RIS, of in elk geval aan modulair opleiden. 

Dit antwoordt het CBR op vragen van Rij-instructie en is ook in lijn met een 'tournee' die het CBR onlangs samen met een aantal andere stakeholders heeft gehouden. Tijdens de bijeenkomsten werd onder andere uitgelegd hoe het CBR aankijkt tegen de Rijopleiding in Stappen (RIS) en RIS-instructeurs en -rijschoolhouders werden in de gelegenheid gesteld vragen te stellen., Kortom, iedereen die dat wilde is recent bijgepraat over RIS. Waarbij de belangrijkste conclusie is dat het CBR RIS blijft omarmen.

Jaren negentig

De RIS bestaat officieel sinds 1 oktober 2001, dus 20 jaar. Officieus is het al langer, want al aan het begin van de jaren negentig in de vorige eeuw waren er de inleidende beschietingen.
Het CBR vindt de RIS nog steeds een waardevolle en goede methodiek. "De kandidaat leert volgens een bepaalde structuur aan de hand van scripts. Eerst wordt een goede de basis gelegd zoals, sturen, koppelen en remmen en daarna gaat men gericht in een opbouw aan de slag met de complexere vaardigheden. Simpel gezegd: bij een ingewikkeld kruispunt heeft hij zijn ogen gericht op de weg en niet meer op zijn versnellingspook zoals we bij reguliere rijexamens geregeld zien."

Beste manier van opleiden

En daarom is het CBR blij dat RIS dan wel modulair opleiden in Roemers rapport 'Van rijles naar rijonderwijs' heeft genoemd als de beste manier van opleiden die er op dit moment is. En dus is er toekomst voor RIS. "Welke vorm dat precies gaat krijgen, is nu nog niet duidelijk. IenW, de branche, IBKI, CBR en vele andere partijen buigen zich daar over."

Tijdens de RIS-bijeenkomsten gaf het CBR een update over de stand van zaken en aan de hand van stellingen werd de discussie met elkaar aangegaan. "Zo leren wij van de verschillende perspectieven van de opleiders. Dat helpt ons weer bij de doorontwikkeling van onze (RIS) examens", aldus het CBR.

20 jaar RIS

In deze Rij-instructie besteden we ruim aandacht aan het 20-jarig bestaan van RIS. We publiceren de belangrijkste conclusies uit een wetenschappelijk onderzoek naar RIS, praten met de samenstellers, 'diehard RIS-fan' Theo Vuijk vertelt waarom hij RIS zo belangrijk vindt en last but not least: we besteden aandacht aan de publicatie van een handboek voor de RIS-instructeurs zoals dat wordt uitgebracht door Verjo, uitgever van verkeersleermiddelen.

BOVAG voorop in strijd tegen cybercrime

Demissionair ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Blok (Economische Zaken en Klimaat), MKB-Nederland, VNO-NCW en BOVAG hebben hun handtekening gezet onder het project Samen Digitaal Veilig. Hierin gaan brancheverenigingen zelf aan de slag met een normering om aangesloten bedrijven beter te wapenen tegen cybercriminaliteit. 

Het project richt zich op het ‘cyber-weerbaar’ maken van bedrijven middels een normering. BOVAG gaat als eerste brancheorganisatie hiermee aan de slag. Het platform start met het meest cruciale deel van weerbaarheid van ondernemingen: kennis en bewustwording. Het omvat e-learnings met korte video’s en toetsen, bijvoorbeeld over wachtwoordbeheer. Lancering van dit platform is gepland eind januari 2022.

CBR heeft zaken bij Rijgeschiktheid op orde

De gemiddelde reactietermijn van het CBR aan burgers bij de divisie Rijgeschiktheid Medisch en Klantenservices bedroeg eind september één week en iedere burger ontving een reactie binnen de afgesproken termijn van 28 dagen. 

Voor zover al niet duidelijk was dat het CBR op dit moment de zaken weer onder controle heeft op deze afdeling die maandenlang zwaar onder vuur lag, dan blijkt dit wel uit de brief vorige week van minister Visser aan de Tweede Kamer over de voortgang bij het oplossen van de problemen. Dit percentage is inclusief de senioren die onder de administratieve verlenging 75+ vallen.

De totale werkvoorraad is verder gedaald en bedroeg eind september 56.932 dossiers. Het totaal aantal verlopen rijbewijzen is licht gestegen en bedroeg eind september 7.397 stuks. Het CBR beschouwt het huidig aantal verlopen rijbewijzen als vrij regulier.

Iedere instructeur 
mag wat zeggen
over meerijden

In plaats van een steekproef krijgen alle rijinstructeurs in Nederland een uitnodiging om een mening te geven over wel of niet meerijden tijdens het examen. Dit heeft de VRB onlangs tijdens een overleg van de brancheorganisaties met het CBR afgedwongen. Verder worden ook kandidaten en examinatoren gevraagd naar hun mening hierover.

Het CBR had besloten een externe partij een enquête te laten houden onder een aantal rijinstructeurs, maar de VRB vindt dat te kort door de bocht. Omdat het iedereen aangaat en ook omdat iedereen een andere mening erop nahoudt, heeft de VRB het voor elkaar gekregen dat iedere instructeur gevraagd wordt mee te werken. Hiervoor wordt een beroep gedaan op de data van IBKI. De VRB dringt bij iedereen aan om vooral van de mogelijkheid gebruik te maken om je mening te geven.

Knietjes in de rug

Uit een nieuwsbrief van de VRB aan de leden blijkt verder dat het CBR klaar is met allerlei heimelijke signalen tijdens het meerijden. “Sinds het herinvoeren van het meerijden op 4 oktober (bij een tussentijdse toets, RIS-toets en faalangstexamen) zijn de voorwaarden om mee te mogen meerijden aangescherpt. Het CBR wil duidelijk af van vermeende beïnvloeding zoals knietjes in de rug van de leerling, kuchen of andere signalen afgeven. Ook moet de instructeur zich coöperatief gedragen tijdens de rit en dat is niet zijn administratie bijwerken of andere handelingen op mobiele apparatuur tijdens de rit uitvoeren. Daarom moet de telefoon ook uitgeschakeld zijn om elke verstoring  te voorkomen”, schrijft de VRB aan haar leden.

BOVAG ziet overgangsfase automaatcode zitten

Met de afschaffing van de automaatcode vlot het nog steeds niet. Momenteel verzamelt bijvoorbeeld brancheorganisatie BOVAG input om te kunnen onderbouwen hoe afschaffing van de automaatcode kan worden gerealiseerd, inclusief een eventueel benodigde overgangsfase.

Momenteel overwegen steeds meer rijschoolondernemers een elektrische lesauto, hoewel het er nog steeds niet heel veel zijn. Een elektrische auto blijkt in aanschaf wel duurder te zijn, maar ga je echt rekenen naar alle kosten en subsidies, dan kan het zomaar gebeuren dat per kilometer de kosten lager uitvallen. Maar veel ondernemers hikken desondanks tegen de kosten aan.
Mar niet de kosten zijn het grootste obstakel. Dat is wel dat in Nederland nog steeds de automaatcode van toepassing is en die leidt ertoe dat nog steeds verreweg het leeuwendeel van de B-examens wordt afgenomen in een handgeschakelde auto.

Achter de schermen wordt echter hard gewerkt om de automaatcode eraf te krijgen. Wat BOVAG onder een overgangsfase bestaat is bijvoorbeeld het volgende: bijvoorbeeld opleiding en examen in de elektrische auto met automaat, in combinatie met een X-aantal lessen en een toets of iets dergelijks in een schakelauto. "Dat proces loopt nu en heeft natuurlijk voeten in de aarde; afhankelijk van de bevindingen bepalen we dan de lobbystrategie", aldus de BOVAG.


  

Afbeelding
Afbeelding